top of page

KROATIAN TUULET JA ILMASTO

Ilmasto


Kroatian rannikko on  5790 kilometriä pitkä, sillä on 1242 saarta ja luotoa, niistä 47 on asuttua. Ilmasto on tyypillistä Välimeren ilmastoa, pitkät kuumat kesät ja lyhyet leudot talvet. Kesän keskilämpötila on 26 – 32 C. Meren lämpötila on kesäisin 22 – 25 C ja muuten 5 – 15 C.  Virtaukset keskimäärin 0,5 solmua, mutta jokien suiden lähellä ne voivat olla jopa 4 solmua. Merivirtojen voimakkuudet ovat suhteellisen pieniä. Kesällä päivän valoisa aika on 6.30 – 20.30.

 

Kesäkausi alkaa usein jo maaliskuussa, mutta vasta huhtikuussa lämpenee kunnolla ((päivälämpötila 20-25 astetta)  ja yötkin ovat lämpimiä. Toukokuu onkin sitten jo varsin lämmintä. Vedet toki pysyvät paikallisen mittapuun mukaan viileinä, mutta meille suomalaisille ne ovat jo huhtikuussa kovasti uimakelpoisia. Varsinainen kesäsesonki alkaa kesäkuussa ja on vilkkaimmillaan heinä-elokussa. Vielä syyskuukin on sesonkia, mutta loppukuusta rauhoittumaan päin, syyskuu on suomalaisten purjehdusmatkailijoiden suosiossa. Usein lokakuun alussakin on upeita kelejä, mutta lokakuun loppua kohti mennessä riski sateista ja huonommista keleistä lisääntyy.

Tuulet

Kesäaikaan, kesä-elokuussa Kroatian tuulet ovat varsin kohtuullisia ja usein keveitä. Tuulisinta on keväällä ja syksyllä.

Kroatian rannikko on kaakon-luoteen suuntainen. Heti rannikon tuntumassa, on korkeita vuoristoja. Saaristo on sijoittunut rannikon suuntaisesti ja saaret ovat suurelta osin pitkiä ja kapeita.

Saarien ja saarien ja rannikon välit ovat pitkiä kapeita, usein vain muutamien mailien levyisiä salmia. Siitä ja alueen vuoristoisuudesta johtien voivat tuuliolosuhteet vaihdella paikallisesti paljonkin. Sekä pohjoiset, että eteläiset tuulet voivat salmissa nostaa paikallisesti reippaitakin tuulia ja terävää aallokkoa.

Suositut tuuliapplikaatiot tarjoavat yleensä vain ns. "ison kuvan", eivätkä Kroatiassa oikein pysty huomioimaan alueellisia ja paikallisia eroja. Tuuliolosuhteita kannattaakin seurata Kroatian ilmatieteen laitoksen palvelujen avulla.

Bura

Rannikon korkeat vuoret sekä niiden takaiselta vuoristoiselta seudulta puhaltaa usein alueen kovin tuuli, kuiva ja kylmä bura. Bura tuulee pääasiassa koillisilta suunnilta. Se on kova, usein jopa myrskyinen tuuli, jolle on tietyissä paikoissa tyypillistä, että se on ns. katabaliittinen. Kylmä ilma/ tuuli putoaa kukkulan tai vuoren rinnettä alas kovaa vauhtia. Osuessaan mereen se leviää ja aiheutta nopeasti vaihtelevia tuulen suuntia ja terävän korkean aallokon.

 

Tyypillistä buralle ovat myös kovat puuskat, jolloin tuulen nopeus voi jopa kaksinkertaistua. Monessa rannikon kohteessa bura voi olla jopa vaarallinen. Yhtenä tällaisena paikkana on erityisesti Velebitin salmi Pagin saaren ja mantereen väissä Zadarin pohjoispuolella. Bura on voimakas myös Biokovon vuoriston kohdalla rannikolla Bracin ja Hvarin saarten kohdalla. Samoin Kastelan seudulla Splitin ja Trogirin välillä, sekä Sibenikin seudulla. Myös aivan pohjoisessa Triesten lahdella bura esiintyy voimkkaana.

 

Pilottikirjoissa on usein mainintoja, onko ko. paikka turvallinen tai vaarallinen buran tuullessa.

Paikalliset kunnioittavat buraa, kunnioita sinäkin.

Tramontana

Tramontana puhaltaa pohjoisesta ja luoteesta. Kova, kylmä tuuli, joka usein muuttuu buraksi. 

Scirocco

Scirocco (jugo) on voimakas ja lämmin tuuli, joka puhaltaa kaakkoisilta suunnilta tuoden mukanaan sateen. Se on yleinen Adrianmeren eteläosassa ja saa usein aikaan kovan merenkäynnin. Scirocc esiintyy ympäri vuoden, ja se usein saavuttaa suurimman voimansa vasta kahden tai kolmen päivän jatkuvan tuulen jälkeen. Sciroccon esiintyy erityisesti syksyisin Adrianmeren eteläosissa ja keväällä Adrianmeren pohjoisosassa. - se muuttuu usein myrskyiseksi ja luo tämän suljetun alueen suurimmat aallot. Scirocco esiintyy erityisesti Dubrovnikista Montenegroon Kotorin lahdelle asti, Istrian nimeimaan eteläpuolella jka Adrianmeren avoimilla alueilla.

Maestral

Maestral tai Mistral on viileä luoteinen tuuli, joka syntyy rannikon ja meren lämpötila- ja painenerojen seurauksena. Maestral tuulee luoteesta ja esiintyy erityisesti iltapäivisin. Vaikka maestral on useimmiten kevyt tai keskivoimakas tuuli, voi se äityä myös myrskyksi. Iltapäivisin se saavuttaa kovimman voimansa juuri ennen auringonlaskua. Rannikon saarten välisisissä kapeimmissa salmissa, kuten Bracin saaren pohjoispuolella ja Peljasecin niemimaan ja rannikon välilssä maestral pakkautuu ja aiheuttaa kovia paikallisen tuulen alueita. Yleensä maestral ei saa aikaan merkittävää aallokkoa.

bottom of page