top of page
Turkey_beach.jpg

PURJEHDI TURKISSA

Turkin purjehdusalueet

 

Turkissa purjehditaan pääasiassa läntisillä ja lounaisilla vesillä, Aegeianmeren puolella.

Lycianin rannikko, Marmaris, Gocek ja Fethiye

 

Lycianin rannikko on karkeasti ottaen Marmariksen ja Fethiyen välinen rannikkoalue, joka on Rhodoksen saarelta koilliseen. Alue tarjoaa upeita maisemia, suojaisia lahtia, turkoosia merta ja ihania hiekkarantoja. Alue on kuuluisa herkullista ruoista, joita tarjoilevat paikalliset, lukuisat perheravintolat.

 

Sopivia Marinoita aloittaa lomapurjehdus on mm. Marmariksessa, Gocekissa ja Fethiyessä. Eniten charterveneitä Gocekissa ja Fethiyessä.

Marmariksen alue sijaitsee Turkin Rivieralla. Alue on maailmankuulu purjehdus- ja sukellusalueena kauniine kylineen ja uimarantoineen. Täälläkin on myös paljon historiallisia nähtävyyksiä. Käymisen arvoisia kohteita ovat mm. Serge Limani, Sogut, Selimiye, Dirsek Bay ja Loryma. Alue tarjoaa sukelluskohteita, uintia, ihania lahtia, antiikin kaupunkeja ja perinteistä turkkilaista kulttuuria unohtamatta turkkilaisista ruokaherkkuja.

Marmarikseen, Gocekiin ja Fethiyeen pääsee parhaiten lentämällä Dalamanin lentokentälle Gocekiin. Sieltä on esim. Marmarikseen vajaan 100 km taksi tai bussimatka alueen marinoihin. 

Teksti jatkuu kuvan jälkeen

Fethiey_Oludeniz.jpg
Carianin rannikko, Bodrum

 

Carianin alue rajoittu pohjoisessa Bodrumiin ja etelässä Marmarikseen. Alue on erittäin suojainen, koska pääosan alueesta muodostavat kaksi lahtea, pitkä Gokovan lahti Bodrumista itään ja sen eteläpuolella Hisarönun lahti. Lahtien välissä on pitkä Datçan niemimaa.

Purjehtimaan voit lähteä Bodrumin kaupungista Miltan Marinasta Gokovan lahden pohjoisreunalta tai Orhaniyestä Marti Marinasta Hisarönunin lahden itäpäästä. Orhaniye sijaitsee n. 30 km Marmariksesta länteen. 

 

Alue on ihanteellinen pienine saarineen ja lahtineen, joissa voi nauttia uimisesta ja snorklaamisesta kristallin kirkkaissa vesissä ja yöpyä suojaisissa marinoissa tai ankkurilahdissa. Alueella on kauniita pikkukaupunkeja vuoristoisen ja puiden peittämän rannikon suojassa. 

 

Bodrum itsessään on iso kaupunki, jossa on myös Unescon maailmanperintökohde, historiallinen linna. Bodrumin alueella on myös muita antiikin kaupunkeja mm. Cnidus, Yedi Alalari, English Harbour, Akbuk ja Cokertme. Nämä kaikki kohteet voi halutessaan valita reitin varrelle. Alue tarjoaa siis monenlaisia elämyksiä.

Bodrumin lentokentälle on lentoja sesongilla ympäri Eurooppaa. Kannattaa tarkistaa Suomen lennot Bodrumiin. Lentokentältä marinaan on noin tunnin taksimatka

Teksti jatkuu kuvan jälkeen

Turkey_1.jpg
Purjehtimassa Turkissa

Turkin vesialueilla, kuten koko Aigeianmeren alueella valitseva tuuli kesäikana on meltemi. Pohjoinen- pohjois-koillinen tuuli, joka yleeensä alkaa aamulla/ aamupäivällä ja jatkuu iltapäivään. Usein meltemi, erityisesti avoimilla merilaueille, voimistuu erittäin kovaksi, jopa myrskyisäksi ja jatkuu useita päiviä.

Turkin rannikko kuitenkin suojaa hyvin meltemiltä. Koska tuuli seuraa rannikkoa, voi se joskus tuulla yllättävistä suunnista, kuten esim. Fethieyn-lahdella, jossa se voi kiertyä etelään.

Sekä tuulien, että ilmojen suhteen Turkkiin kannattaa mennä keväällä tai syksyllä. Keskikesällä on kaikkein kuuminta ja luonnollisesti myös ruuhkaisinta.

Turkissa ravintoloilla on omia laitureita, joihin voi rantautua. Luonnollisesti tällöin odotetaan, että veneen miehistö ruokailee ao. paikassa. Tämä ei välttämättä ole huokea vaihtoehto verrattuna siihen, että ankkuroi ja menee maihin johonkin ravintolaan vaikkapa kumiveneellä.

bottom of page