top of page

SPLITIN- TROGIRIN SEUDUN SAARISTO

Brac

 

Brác on saarista suurin ja lähimpänä Splitiä ja Trogiria. Siellä louhitaan brac-nimistä kiveä, josta on rakennettu mm. Splitin Diocletianuksen ja Wienin parlamenttitalo.

 

Milnan viehättävä kaupunki on länsirannalla, reitin varrella Splitistä ja Trogirista ulos saaristoon. Milnassa on kolme kaupallista marinaa (ACI Marina, Nautical Center Milna ja Marina Vlaska) ja polttoainepiste. Mainittakoon myös pari viehättävää poukamaa Milnan lähettyvillä: Bobovisca hieman Milnasta pohjoiseen ja Osibova jonkin matkaa etelään. Etelärannalla Bolissa sijaitsee Kroatian kuuluisin ja eniten kuvattu hiekkaranta Zlatni Rat.

Jos päätät purjehtia Bracín pohjoispuolella, voi suositella mm. Pucíscán hurmaavaa pikkukyläa, voit nähdä kivilouhoksen matkalla kylään. Saaren pohjoisrannikolla on myös Povljan viehättävä kylä jonka vieressä Lukan iso ankkurilahti ja monta muuta kiinnostavaa kohdetta.

Hvar

Hvarin saari on Kroatian tunnetuin turistisaari. Hvariin järjestetään lomamatkoja ympäri Eurooppaa ja loistoristeilijät maailmalta pysähtyvät mielellään Hvarin kaupungin edustalle. Hvarin kaupungissa saattaakin bongata julkkiksia.

Hvar on muutakin kuin samanniminen pääkaupunkinsa, joka on toki tutustumisen arvoinen, mutta saarella on paljon muutakin. Veneellä ei ole useinkaan järkevää yrittää Hvarin kaupunkiin, jonka satama on paitsi ahdas, myös altis merenkäynnille. Muutaman mailin päässä kaupungista,  Hvarin edustalla on Pakleni Islands. Kaunis ja suosittu saariryhmä, jossa on lukemattomien ankkurilahtien lisäksi myös ACI Marina Palmizana. Iso marina palveluineen ja sieltä pääsee kätevästi taksiveneellä Hvarin kaupunkiin.

Palmizanan toisella puolella on upea Vinogradiscen  (ankkuri)lahti, jossa sijaitsee mm. Zorin ravintola, jonne kannattaa varata pöytä etukäteen. Palmizana Islandseilla on muitakin mukavia ankkurilahtia kuten Stipanskan lahti sekä Marinkovacin ja Planikovacin rannat.

Jos Hvar on jetset paikka, niin Stari Gradin kaupunki hurmaa toisenlaisella tunnelmallaan. Sen sanotaan olevan Kroatian vanhin kaupunki, jonka jo kreikkalaiset ovat perustaneet. Kaupunki on myös nimeltään Vanha Kaupunki – Stari Grad. Kaupungin rannassa on laituri, josta saa sähkön ja veden.  Lisäksi kaupunkiin johtavan pitkän lahden pohjoispuolella on useita hienoja, suojaisia ankkuripaikkoja mm. Tiha. Stari Gradin vanhakaupunki on yksi suosikeistamme. 

Hvarin saaren lounais- länsi- ja luoteisranta on täynnään suojaisia ankkurilahtia. Pohjoisrannalla on ehdottomasti tutustumisen arvoinen pikkukylä Vrboska. Pitkän, suojaisan lahden perällä oleva, pikku-Venetsiaksi kutsuttu yhteisö. Kylän keskellä mäellä on mielenkiintoinen erittäin vanha kirkko, johon kannattaa tutustua. Vrboskassa kannattaa kierrellä enemmänkin, sieltä löytää mukavia paikkoja:  viininvalmistamo, viinitarhoja, uimaranta niemen toiselta puolta ja jopa nudistiranta niemen kärjestä. Kauniit sillat vievät jokena jatkuvan kanaalin yli. Täällä on kylän laiturin lisäksi ACI Marina Vrboska.

Ihan muutama maili eteenpäin Vrboskasta on Jelsan kaupunki. Jelsaa kehitetään nykyään kovasti ja Jelsan ympäristöstä löytyy mm. loma-asuntoja vuokralle. Pokrivelikin dramaattinen lahti on Jelsasta vielä jonkin verran itään. Saaren itäkärjessä on Sucurajin viehättävä pikkukaupunki.

Hvarin eteläpuolella ei paljon lahtia ole. Milnan pikkukylä, lähellä Hvarin kaupunkia, kannattaa katsastaa, vieressä on myös muutama muu tutustumisen arvoinen kylä. Etelärannalla voi käydä vaikka autolla, jos viipyy saarella joskus pidempään.

Scedron saari on varsinainen erakko Hvarin eteläpuolella. Siellä on vain muutama talo. Neljä  ankkurikelpoista lahtea Monastir ja Lovice. Lovice isompi ja siten ehkä ”käyttökelpoisempi”, mutta myös vilkkaampi. Lahdella on kaksi isompaa haaraa ja kummankin pohjukassa ravintola. Itse olemme kokeilleet oikeanpuoleisen lahdenperukan ravintolaa. Persoonallinen konoba, jota isännöi vanha pariskunta. Saatavilla tuoretta kalaa, jota isäntä itse käy pyytämässä. Kerrassaan viehättävä paikka.

Solta

Solta - Bracin naapurisaari -  on ihana, perinteinen, kroatialainen saari. Maslinican pikkukylä itärannikolla houkuttelee purjehtijoita. Aivan "nurkan takana" eli eteläisen niemen toisella puolella on Sesulan erinomainen ja suojaisa ankkurilahti. Sesulasta on vain lyhyt kävelymatka Maslinican kylään.

Saaren pohjoisrannikolla on Rogacin kylä, jonne toimii myös lauttayhteys mm. Splitistä. Rogacissa on polttoainepiste, jossa on perjantaipäivisin aikamoinen ruuhka. Kylässä on myös laiturit ja siellä voi yöpyä, mutta paikka ei ole erityisen viehättävä. Toisin on Necujamin lahti; kaunis, iso lahti, jossa ankkuroimiseen sopivia paikkoja löytyy. Necujam on sopiva paikka lounastaa ja uida ankkurissa, mutta miksei myös yöpymiseen soveltuva. Necujamiin on viime vuosina noussut hotelleja ja loma-asutusta. Stomorskan kylä, Necujamista muutama maili itään, on erityinen suosikkimme, äärimmäisen kaunis varsinkin illalla.

Soltan etelärannikolla on mukavia uimiseen sopivia lahtia mm. Livka, Vela Travna ja Stracinska. Kaikki lahdet ovat avoimia kaakon puoleisille ja eteläisille tuulille.

Vis- Adrianmeren helmi

Visin saari on matkailullisesti koskemattominta Kroatian saaristoa, vaikka se onkin nopeasti kehittynyt suosituksi kohteeksi. Saari avattiin turisteille vasta noin parikymmentä vuotta sitten. Pääelinkeinona ovat kalastus ja viininviljely, 20% saaren pinta-alasta on viininviljelyssä. Saaren omia viinejä ovat mm. Vugava ja Plavac.

Visiä asuttivat jo antiikin aikoina kreikkalaiset, silloin sen nimi oli Issa.  Vis on Adrianmeren vanhin asutuskeskus.

Kalastajien tukikohtana on vuosisatoja ollut Komizan kalastajakylä saaren lounaisrannikolla. Siellä elää edelleenkin vahva kalastusperinne ja esim. kala- ja äyriäisravintolat ovat huipputasoa. Täältä, jos mistä, saa hummeria.

Nykyistä Visin kaupungin lahtea jo kreikkalaiset käyttivät luonnonsatamana.  Sama luonnonkaunis satama on edelleen  monien veneilijöiden suosiossa. Molemmat sekä Visin kaupunkin satama ja Komizan satama, ovat erittäin suosittuja yöpymiskohteita. Visin kaupungissa on kaksi satamaa; kaupunginranta ja lahden itäpuolella Kutin satama.

Kutista saa sähköä ja vettä, kaupunginrannan laitureissa on myös WC ja suihkut. Sesonkiaikana, keskikesällä, Vis on todella suosittu kohde ja täältäkin voi bongata julkiksia.

 

Lahdella voi olla myös ankkurissa ja poijussa, joita on runsaasti.

Koillisen Stoncican niemimaan vieressä on Stoncican viehättävä lahti suosittuine ravintoloineen. Mainio ankkurikohde ellei tuule pohjoisesta. Myös pohjoispuolelle Rogaciciin, Gradaciin ja Okljucnaan voi ankkuroida.

 

Komizaan on vähän pidempi matka, mutta se kannattaa. Pieni kalastajakylä täyttyy illan mittaan veneilijöistä, mutta redille on mahdollisuus jäädä, jos laituriin ei mahdu. Täältä löytää siis lukuisa kalaravintoloita ja kylä on erittäin viehättävä. Joka vuosi, marras-joulukuun vaihteessa, täällä poltetaan vanha puuvene kylän kalastajien suojelupyhimuksen St. Nicolasin kunniaksi. 

 
Bisevo

 

Muutama maili Visistä lounaaseen sijaitsee Bisevon saari. Se on kuuluisa Sinisistä luolistaan. Auringonvalo heijastuu luolissa sinisenä, näky, joka on parhaimmillaan aamupäivällä. Bisevoon tehdään veneretkiä Komizasta, Hvarista, Bracista ja mantereelta. Ankkurointia yön yli ei suositella Bisevolla, koska siellä ei ole riittävän suojaisia lahtia. Mezuporatin ja Balunin lahdille, Sinisten luolien lähistölle,  voi ankkuroida hetkellisesti, jos käy luolissa. Jonkun on kuitenkin hyvä jäädä vahtimaan venettä. Kätevämpää on tehdä muutaman tunnin opastettu veneretki esim. Komizasta käsin.

bottom of page