top of page
Croatian food in grill.jpg

RUOKA KROATIASSA

Kroatian ruoka edustaa välimerellistä ruokaa parhaimmillaan. Se on monipuolista kalan, äyriäisten, lihan ja kasvisten sinfoniaa. Vaikutteita on muiden Välimeren maiden lisäksi aina Aasiasta ja Venäjältä asti.

 

Kala ja äyriäiset

 

Kala ja äyriäiset ovat takuulla tuoreita. Olemme nauttineet hyvän illallisen lukemattomissa paikoissa, joissa olemme itse saaneet valita mieleisin, vastapyydetyn kalan pöytään tuotuna tai käymällä keittiössä, joskus suoraan kalastajan veneestä. Pienien ravintoloiden omistajat käyvät myös itse kalassa ja silloin kalan todellakin voi valita miltei suoraan merestä. Äyriäiset poimitaan usein laiturin vieressä olevasta merrasta.

 

Black Risotto, kroatialainen spesialiteetti, on erityisen hyvää. Kalat ja erityisesti mustekalat (squid) valmistetaan useimmiten kokonaisina avogrillissä, Skradinissa saatava ankerias vie kielen mennessään ja Komizassa kannattaa maistaa hummeria monista muista paikallisista erikoisuuksista puhumattakaan.

Usein, erityisesti Etelä-Dalmatiassa, yövyttäessä ravintolan laiturissa, tilaus tullaan ottamaan jo veneestä. Tarjoilija tuo ruokalistan ja mahdollisesti suosittelee jotain annosta. Asiakkaat miettivät kaikessa rauhassa mitä haluavat tilata ja tarjoilija tulee hakemaan tilauksen ja samalla varataan ruokailuajankohta. Kätevää, ja asiakkaalle mahdollisimman joustavaa.

Peka on huippuruoka

Peka under the bell on perinteinen kroatialainen ruoka. Saatavana on ainakin lammas-, kana-, äyriäis- ja mustekalapekaa. Peka tilataan etukäteen, mielellään saman päivän aamuna, kun se aiotaan syödä. Sen valmistamiseen menee 2-4 tuntia, mitä pitempään, sitä maukkaampaa.

Aito peka tehdään maassa. Ensin poltetaan puita niin riittäävästi, että niistä saadaan hyvä hiillos. Lammas, perunoita ja kasviksia laitetaan vuokaan, jonka päälle kupolimainen kansi (tästä tulee nimi). Vuoka kansineen laitetaan hiillokselle, jota laitetaan myös vuoan kannen päälle. Pata muhii itsekseen 2-4 tuntia ja tulos on mehevää, mureaa, herkullista. Palanpainikkeeksi käy erinomaisesti talon oma viini, jota on miltei joka ravintolassa tarjolla. Meidän suosikkimme on lammaspeka.

 

Gregada on myös kokeilemisen arvoinen ruoka, perinteisellä tavalla valmistettu peruna-kalakeitto. Pašticada on Kroatian Dalmatian alueelta peräisin oleva makeassa viinissä haudutettu pataruoka. Yleensä ruoassa käytetään vasikanlihaa, ja se tarjoillaan gnocchien kanssa. Sopii erityisesti syksyn viileisiin iltoihin.

Tuore leipä kuuluu aamuun

Tuoretta leipää saa liki jokaisesta pikkukylästä, ei kannatakaan sortua markettien pussitettuihin leipiin. En ole vielä nähnyt kylää ilman leipomoa. Sitä ei siis kannata ottaa ensimmäisenä päivänä liikaa mukaan veneeseen ellei sitten ole päättänyt yöpyä sellaisessa paikassa, jossa leipomossa käynnin mahdollisuutta ei ole. Makeat leivonnaiset ovat tyypillisiä Välimerenmaiden rasvaisia voitaikinaleivonnaisia, mutta kuitenkin niin hyviä nekin.

Ruokailu merellä

Ruokaa ja juomaa on hyvä hankkia veneelle riittävästi, vaikka kauppoja löytyy saarilta ja kylistä hyvin. Koko viikon varastoa ei kuitenkaan kannata hamstrata, aluksi riittää ehkä 2-3 päivän varasto, jota sitten täydennetään, kun vauhtiin päästään.

 

Varsin tavanomaista on toimia niin, että aamiainen ja lounas nautitaan veneessä ja illallinen ravintolassa. Illallinen veneellä ei ole lainkaan huono idea, mutta kovin haasteellisia ruokia ei ehkä kannata valmistaa. Pasta, salaatit ja voileivät ovat helppoja ja nopeita valmistaa. Vaikka veneissä on asialliset liedet ja muu tarvittava, on mukavampaa vietää aikaa kannella kuin kuuman lieden äärellä. Purjehdittaessa on muutenkin usein omat haasteensa ruuan valmistuksessa.

 

Kaupat

Melkein kaikissa marinoissa on kauppa, useimmiten se on kuitenkin aika pieni ja hintatasoltaan muita kauppoja korkeampi. Poikkeuksena Dubrovnikin sataman portin vieressä oleva supermarket, jossa on riittävä valikoima. Marina Kastelan läheisyydessä on kaksi isompaa kauppaa, KONZUM ja Lidl. Trogirissa kauppa on 5-10 minuutin kävelymatkan päässä vanhan kaupungin toisella puolella, se on erittäin runsasvalikoimainen KONZUM supermarket. Splitin ACI satamassa on pieni, mutta hyvin varustettu kauppa. Se on kuitenkin usein täynnä, joten suosittelemme supermarket Dionaa, noin 5 minuutin kävelymatkan päässä. Marina Mandalinan vieressä Sibenikissä on myös kunnon marketti.

Kasviksissa on valinnanvaraa supermarketeissa ja erityisesti toreilla. Käymme muutenkin mielellämme ruokaostoksilla toreilla, siellä on tuoretta ja edullista ja runsasa tarjonta. Jos lähdet matkaan Trogirista, kannattaa käydä vanhan kaupungin runsaalla  hedelmä- ja vihannestorilla KONZUMin vieressä.​ Kylien pikkukaupoissa saattaa olla haastavampaa löytää kasviksia. Useimmista saa kuitenkin tomaattia, kurkkua, paprikaa ja joitain hedelmiä.

 

Ravintolat

 

Ravintoloita on paljon ja ne ovat hyvätasoisia. Monen luonnonsatamankin pohjukasta löytää omaperäisiä ja persoonallisia ravintoloita, rohkeasti vaan kumiveneellä rantaa ja kokeilemaan, Tripadvisorista löytyy hyvin infoa.  Hintahaitari on laaja, mutta edullisetkin kalat ovat hyviä, etenkin grillattuina. Et tule pettymään lihaankaan. Grillatut tai keitetyt vihannekset kuuluvat lisukkeinea tyypilliseen kroatialaiseen ruokaan. Kasvissyöjille hyviä vaihtoehtoja ovat risotot tai pastat salaatin kanssa.

Yleensä kaupoissa voit maksaa kortilla, ravintoloissa joutuu useimmiten maksamaan käteisellä.
 

bottom of page