PURJEHDUSREITIT

 

Kun vuokraat veneen kauttamme, saat halutessasi myös ehdotuksen reittisuunnitelmaksi. Sen pohjalta on helppo sitten paikan päällä "tuunata" reittiä tilanteen ja säiden mukaan.

Jos suunnittelet reitin itse, on kätevänä apuvälineenä toimii Navionics Chart Viewer, verkossa toimiva karttapalvelu, jossa samat tiedot, kuin Navionicsin karttaohjelmissakin.

Aikataulu antaa lähtökohdan

 

Reittiä suunniteltaessa on lähtökohtana luonnollisesti käytettävissä oleva kokonaisaika ja odotettavissa olevat sääolosuhteet. Niiden pohjalta on hyvä aloittaa suunnittelu.

 

Viikon reitin pituus on yleensä +/- 150 nm. Vaihtelua on paljon riippuen aivan siitä, miten aikaa vietetään, merellä, satamassa tai luonnonlahdissa aurinkoa ottaen. Joskus tuulet yksinkertaisesti vain ovat niin kevyet, että matka

ei taitu.

 

Veneen saa käyttöönsä ylensä vuokrausviikon lauantaina alkaen klo 17:00. Siinä vaiheessa ei enää ehkä enää kannata lähteä merelle, vaan on mukavampaa viettää ensimmäinen ilta lähtösatamassa. Tai, jos aika antaakin myöten, tehdään lyhyehkö 10-15 mailin siirtymä johonkin lähiseudulle. Veneen voi hyvällä onnella nimittäin saada jo aikaisemmin iltapäivällä.

 

Jos ehdottomasti haluat lähteä jo lauantaina, kannattaa tilata early check-in (lisämaksu). Tällöin veneen saa

yleensä klo 13:00 mennessä.

Vene palautetaan käytännössä aina vuokraviikon perjantaina klo 16.00 -17.00 mennessä. Tällöin tehdään lopputarkastus ja ns. chek-out, kippari katsoo vuokrausyrityksen kanssa yhdessä, että vene on kunnossa. 

Viimeisen yön (pe-la) voi aina viettää veneessä.

Reitin suunnittelu käytännössä

 

Ensimmäiseksi kannattaa miettiä kuinka paljon haluat purjehtia tai kuinka monta tuntia päivässä haluat viettää merellä? Sen, käytettävissä olevan ajan ja sääennusteiden perusteella on helppo laatia runkosuunnitelma, joka antaa lähtökohdan. Matkan kuluessa suunnitelmaa muutetaan olosuhteiden, mieltymysten ym. syiden pohjalta.

Helpointa on käyttää ennalta määrättyjä ja suositeltuja purjehdusreittejä, jotka sisältävät tietoa mm. etäisyyksistä ja arvioituja purjehdusaikoja per päivä. Sellaisen saat halutessasi meiltä, myös monet charteryhtiöt antavat reittiehdotuksia verkkosivuillaan.

 

Kun olet löytänyt ryhmällenne sopivan reitin,  kannattaa tarkistaa reitin kohteiden tiedot ja tehdä lopulliset valinnat. Esimerkiksi rannikolla ankkuripaikoista ja kohteiden palveluista ja laitureista on hyvä olla selvillä. Verkosta löytyy paljon tietoa, mutta mikään ei voita hyvää satamaopasta eli pilottikirjaa. Kirjoja saa esim. marinekauppa.com:sta tai Amazon.com:sta. Kirjoissa on kattavasti kuvattu niin kylien satamia kuin luonnonsatamiakin ja annettu ohjeita mm. sään ja tuulien huomioimisesta.

Veneissä on aina ao. purjehdusalueen satamakirja ja merikartat.

Ipadille ja Android-tableteille saa myös edullisia karttaohjelmia, joissa on perusteellisesti tietoa satamista ja luonnonsatamista, valokuvia ym. Erityisesti Navionicsin karttaohjelmassa on paljon kohdetietoa ja valokuvia.

Reitin kokonaispituus voi lähtökohtaisesti olla 100 - 150 nm/ viikko ja päivämatkat 15-30 nm. On myös hyvä miettiä yllättäviä tilanteita ja ennen kaikkea sitä, että takaisin lähtösatamaan ehditään ilman ylimääräistä stressiä.


Yleensä matkaan lähdetään aamulla kaikessa rauhassa 9:00-10:00 aikoihin. Jos haluaa purjehtia, kannattaa lähteä jo aikaisemmin, aamulla ja aamupäivällä on usein tuulta, josta kannattaa ottaa vaarin. Puoliltapäivin/ alkuiltapäivästä tuuli usein laskee ja voi olla, että lounaan jälkeen joudutaan ajamaan koneella kohteeseen. Perillä on hyvä olla hyvissä ajoin iltapäivällä, esim. klo 15:00- 16:00 tienoilla. Silloin on yleensä tilaa niin ankkurilahdissa kuin satamissakin ja miehistölle jää aikaa tutustua ympäristöön ja ennen kaikkea, käydä rauhassa hyvällä illallisella tai valmistaa sellainen veneellä. Huonolla kelillä veneet hakautuvat paljolti satmaiin, joten silloin kannattaa varmistua laituripaikasta.

Reitti on aina ohjeellinen ja sitä ei kannata yrittää orjallisesti noudattaa jos ei hyvältä tunnu. Sääolosuhteet ja sään kehittyminen tulee, kuten aina merellä, huomioida eli "plan B" kannattaa myös olla. Loma on lomaa ja myös jos joku paikka tuntuu kiinnostavalta, kannattaa tilaisuuteen tarttua kiinni.

Jos et löydä matkareittejä, jotka sopivat purjehduskokemuksiisi, ota yhteyttä ja pyydä apua yksilöllisen matkareitin suunnittelussa.

Purjehtiminen "one way"?

 

Jotkut yritykset tarjoavat mahdollisuutta ONE WAY- purjehdukseen, mutta yleensä lisämaksusta, koska vene täytyy ajaa takaisin lähtösatamaan. Veloitettava lisämaksu vaihtelee siirron pituudesta ja muista yksityiskohdista riippuen. Check outin täytyy myös tapahtua jo perjantaina iltapäivällä, eikä yöpyminen pe-la veneessä enää onnistu. One way on aina sovittava etukäteen varauksen yhteydessä.

Aluevesien ulkopuolella purjehtiminen?

Veneet on rekisteröity lippumaan vesillä tapahtuvaan veneilyyn.  Mikäli suunnitelmissa on käydä toisessa maassa, siitä on aina sovittava etukäteen.