PURJEHDUSLOMAT

 

Purjehdusloma Välimerellä, Karibialla tai vaikka Thaimaassa, on hieno tapa viettää lomaa ja veneillä- purjehtia. Emme ole vielä tavanneet ketään, joka ei olisi halunnut lähteä uudelleen, positiivista koukkuun jäämistä!

 

Sininen meri, saaristo ja syvät vedet, mielenkiintoiset pikkukylät, paikallisen keittiön parhaat palat paikallisissa ravintoloissa, historia. Aurinkoa, uintia ja yhdessäoloa, koet joka päivä uusia elämyksiä. Sopivia kohteita löytyy haluatpa vain cruisailla leppoisasti tai sitten etsiä sitä parasta tuulta ja purjehtia aamusta iltaan.

 

Tunne vapaudesta ja siitä, että voi mennä minne haluaa ja itse valita kohteensä, on upea. Veneet ovat hyvin varusteltuja, jokaiseen makuun löytyy vaihtoehto. Ilmat ovat suotuisia ja navigointi on Suomen vesiin tottuneelle helppoa.

 

Tällä sivulla on perustietoa tärkeimmistä purjehduslomaan liittyvistä asioista. Ota yhteyttä, jos et löydä haluamaasi vastausta.

 

 

Voisinko minä lähteä vai onko tämä vain purjehtijoiden juttu?

 

Kyllä, kuka vain voi vuokrata veneen ja lähteä. Purjehduslomailu ei ole extreme-laji, purjehduslomailu on ohjattua omatoimimatkailua aurinkoisella Välimerellä turvallisissa olosuhteissa. 

 

Vaatimuksena ei ole aiempi purjehdus- tai veneilykokemus.

 

Purjehduslomailu sopii erittäin hyvin esim. muutamalle pariskunnalle, jotka haluavat lomailla yhdessä. Usein matkaan lähtevät ovat kaveriporukoita, jotka etsivät uusia kokemuksia. Veneilijöille purjehdusloma tarjoaa uusien kokemuksien lisäksi mahdollisuuden jatkaa veneilysesonkia.

Kukin tyylillään

 

Merellä ololla on jokaiselle oma merkityksensä, ei ole oikeaa tai väärää tapaa. Joku nauttii kovasta tuulesta ja vauhdikkaasta purjehduksesta, jonka avulla pääsee tekemään pitkääkin matkaa. Jollekin toiselle mailit eivät merkitse mitään, tärkeintä on olla merellä, vaikka paatti liikkuisi vain pari solmua. Kolmannelle sopii nopea liikkuminen moottorilla. Joku nauttii marinoiden palveluista, toinen pikkukylien laitureista, kolmas ehkä ankkurilahden tuottamasta vapaudesta.

Kaikkiin näihin vaihtoehtoihin purjehduslomailu taipuu.

 

Mitä vaatimuksia asetetaan veneen miehistölle ja kipparille?

 

Kokeneet veneilijät ja purjehtijat voivat itse "kipparoida" venettä. Jos sinulla kuitenkaan ei ole aiempaa kokemusta tai "kipparin papereita", voit vuokrata veneen kipparin kera. Tällöin kippari huolehtii veneestä, sen ohjailusta ja navigoinnista ym. käytännön asioista. Sinulle jää lomailu ja samalla halutessasi opit vähän veneilyä. Jos et halua huolehtia ruuan laitostakaan, voit vuokrata myös muuta venehenkilökuntaa sitä varten.

 

>> katso lisää kipparin vaatimuksista

Mikä on paras aika lähteä purjehduslomalle?

 

Välimerellä sesonki alkaa huhtikuussa ja jatkuu aina lokakuulle asti. Suomalaiset suosivat erityisesti syyskuuta ja lokakuun alkua. Varsinkin syyskuussa on vielä yleensä varsin lämminta, usein jopa helteistä ja vedet ovat lämpimiä. 

Alkukesä on myös erinomainen vaihtoehto, esim. touko- ja kesäkuu, hinnat ovat edullisia ja kesä on alkanut.

Karibialla voi purjehtia käytännössä ympäri vuoden, monet kuitenkin välttävät (loppu)kesän ja syksyn hurrikaanikautta. Suosittua aikaa on erityisesti joulu-kesäkuu.

 

Myös Thaimaassa voit purjehtia ympäri vuoden. Keväällä alkava monsuunikausi on hyvä huomioida. Monsuunisateiden esiintyvyys on erilaista maan eri osissa. Kotimaamme talvikuukausina Thaimaa on sopiva kohde.

Atlantin Valtameren Europpan puolella on monta mielenkiintoista purjehduskohdetta, jotka sopivat varsinkin talvikaudelle. Kanarian saaret, Azorit, Madeira ja Kap Verde. Kanarian saaret on myös ympärivuotinen kohde. Hyvä huomioida, että tuuliolosuhteet saarien välillä voivat olla haasteelliset ja kohdetta voikin suositella ensisijaisesti kokeneille purjehtijoille. Azoreille paras purjehdusaika alkaa kevättalvella ja jatkuu läpi kesän.


Erityisen kaukaista kohdetta etsivälle sopii Tonga keskellä Tyyntä Valtamerta tai Seychellit Intian Valtamerellä. Belize Karibian meren länsirannalla on vähemmän tunnettu, ja siten myös rauhallisempi kohde. Myös Kuubassa pääsee purjehtimaan.
 

Norjassa, Hardangerin vuonolla, voit kevättalvella yhdistää purjehduksen ja laskettelun.
 

Koska vene kannattaa varata?

Vene Välimerelle on hyvä varata jopa jo edellisen vuoden loppusyksyllä marras-joulukuussa, silloin valikoima on parhaimmillaan ja pystyy hyödyntämään ennakkovaraajan edut.

 

Samasta syystä myös muihin kohteisiin vene kannattaa varata mielellään 6-9 kk ennen ajankohtaa. Myös lentoliput ovat silloin edullisimimillaan.

 

Yksittäisiä veneitä saattaa saada hyvinkin lähellä suunniteltua purjehdusajankohtaa ja erittäin edullisesti. Valinnan varaa ei kuitenkaan ole, ja lentoyhteyksien järjestäminen voi olla haasteellista ja kallista.

 

Minkä kokoisen veneen valitsen?

 

Vuokraveneen valintaan on hyvä paneutua kunnolla ja harkita sitä monelta kannalta. Yksi tärkeä kysymys käytännössä on, halutaanko, että kaikilla on omat hytit ja minkä mittainen vene valitaan.

Mukaan lähtevien henkilöiden lukumäärä/ tarvittava hyttimäärä toimii luonnollisesti hyvänä peruslähtökohtana.

Vuokraveneissä on pääsääntöisesti 3-5 hyttiä ja hytissä on käytännössä aina kaksi makuupaikkaa. Isommissa veneissä on myös pieni yhden hengen kipparin hytti.

 

Jos joku tai jotkut nukkuvat salongin sohvilla, tulee se tietenkin edulliseksi. Kun on kyse nuorista tai lapsista, voi ratkaisu olla hyvinkin toimiva, mutta aikuisille tilanne voi olla toinen.

 

Toisille merkitsevät paljon yksityisyys ja vaikkapa wc:t, on ehkä hyvä harkita haluaako sellaisen veneen jossa on kaksi tai useampia wc:tä. Jos haluaa enemmän tilaa, voi myös harkita venettä, jossa on ylimääräinen hytti esim. tavaroiden säilyttämiseen.

 

Valittavan vuokraveneen pituus vaikuttaa hyttien määrään, salongin kokoon, istuinkaukalon kokoon ym. käytännön asioihin. Meiltä saat tarvittaessa veneen lay-out kuvan, se saattaa helpottaa sopivan veneen valinnassa.

Yhdessäolo veneessä on haastavaa, tilat ovat rajalliset  ja jokaisen tulee joustaa. Mukavassa porukassa kuitenkin kaikki ottavat huomioon toistensa tarpeet ja rakentavat yhteishenkeä.

Jos mahdollista, valitse aina hiukkasen isompi vene, lisätila tuo mukavuutta ja syvillä vesillä veneen koko ei ole niin kriittinen tekijä. 

Vuokraveneiden koko on kasvamaan päin. Alle 35' veneitä onkin hieman vaikea löytää. Suosituin kokouluokka on 37' - 43'.

Muuta huomioitavaa veneen valinnassa

 

Ikä on aina hyvä ottaa huomioon. Muutaman vuoden ikäiset tai uudehkot veneet ovat tilankäytöltään tehokkaita ja varustelu on nykyaikaista. Vanhemmat veneet ovat luonnollisesti edullisempia, mutta usein käyttö näkyy. Suosittelemme aina valitsemaan mahdollisimman uuden tai korkeintaan muutaman vuoden ikäisen veneen.

Keväällä (huhti-toukokuussa) ja syksyllä (syyskuun lopulla-lokakuussa) valitse vene, jossa on lämmitin. Vaikka päivät ovat lämpimiä, voi monella seudulla olla öisin viileää ja kosteaa.

Muutoin veneissä on standardoitu perusvarustus. Merkin ja mallin suhteen valinta tehdäänkin usein omien mieltymyksien perusteella. Jos olet epävarma, kysy meiltä neuvoa, autamme mielellämme.

 

Veneet huolletaan vuosittain perusteellisesti ja siivotaan huolellisesti viikoittain. On venevuokraamon omakin etu, että kaikki toimii, eikä veneitä tarvitse kiertää huoltamassa pitkin saaristoa. Kuten kaikki veneilijät kuitenkin tietävät, matkan aikana voi kuitenkin sattua yllätyksiä, koska olosuhteet ovat vaativia ja veneet kovalla käytöllä.

Charteryritysten 24/7 palvelulla ja joustavalla asenteella pysyy kuitenkin mukava lomafiilis yllä.

 

Minkälainen on veneiden turvavarustus?

 

Charterkäyttöön reksiteröidyissä veneissä on asianmukaiset turvavaälineet; pelastusliivit, ensiapupakkaus, palosammutin, työkalut jne. Kaikissa veneissä on aina kumivene ja usein isommissa veneissä myös pelastustuslautta. Paikallisia eroja on, esim. Kreikassa EPIRB on pakollinen varuste.

 

Kokemuksemme mukaan veneiden varustus vastaa enemmän kuin hyvin suomalaisten huviveneiden katsastusvarustusta.

 

Mistä ruoka?

 

Lähtösatamassa hankitaan perusvarasto ruokia ja juomia aamiaisia ja lounaita varten. Täydennyksiä varastoon suunnitellaan sen mukaan, millä alueella liikutaan ja kuinka kauppoja ja leipomoita on saatavilla.


Yleensä perusvarasto hankitaan yhteisostona, eli kaikilta kerätään yhteiseen kassaan tietty rahamäärä, josta sitten maksetaan yhteiset ruoka-, juoma- ja satamamaksut.


Halutessasi voi tilata ruuat ym. valmiiksi lähtösatamaan, jossa tilaamasi ostokset odottavat sinua veneellä. Meiltä voit myös pyytää ostoslistamallin, jonka pohjalta oman listan suunnittelu helpottuu.

Toimimme yhteistyössä Kroatiassa JAM Yacht Supply:n kanssa, heidän kauttaan voit tilata ruokatarvikkeet kätevästi suoraan netistä.

Mitä vuokravene maksaa?

 

Vuokraveneen hinnan muodostukseen vaikuttaa monta asiaa. Mistä maasta ja kohteesta vene vuokrataan, mikä on veneen koko, tyyppi (yksirunkoinen/ katamaraani), hintakausi ja luonnollisesti uudemmat veneet ovat aina kalliimpia kuin vanhemmat veneet tai perusveneet. Perusvuokrausjakso on yleensä viikko.

>>katso lisää

Mitä muita kuluja matkalla on?

 

Venevuokran lisäksi aiheutuu kustannuksia aiheutuu satamamaksuista ja polttoaineesta. Satamamaksut vaihtelevat riippuen siitä, oletko kaupallisessa marinassa tai esim. kylän laiturissa taia poijussa. Esimerkiksi suositussa kohteessa Välimerellä, Kroatiassa  venepaikka maksaa suurin piirtein 15 e - 90 e/ yö riippuen veneen pituudesta. Kreikassa puolestaan on huomattavasti edullisempaa, kylien laitureissa yöpyminen maksaa muutaman euron, joskus se on jopa ilmaista.

Mitä mukaan matkalle?

 

Veneessä olet auringonpaisteessa enemmän tai vähemmän koko ajan. Siksipä mukaan muistat ottaa ainakin auringolta suojaavan hatun, aurinkolasit, aurinkovoidetta ja vaatteina kevyitä kesävaatteita. Pitkähihaiset puuvillavaatteet ovat hyvä vaihtoehto.

 

Kolmet kengät (yhdet liikkumista varten, yhdet veneeseen ja yhdet sandaalit sekä lisäksi uimatossut). Päivävaatteet merelle ja illaksi tai päivälliselle siistimmät  Jos purjehdit toukokuussa, kesäkuussa tai syyskuussa, kannattaa ottaa mukaan myös lämmintä vaatetta (fleece tms.), illat voivat olla viileitä tai ilma muuten vain viileämpi ajoittain. Villasukat ovat hauska ja hyödyllinen iltavaruste istuskellessa veneen kannella loppukesästä. Tuulelta ja sateelta suojaavat pieneen tilaan pakkautuva (purjehdus)takki ja housut on aina hyödyllinen varuste.

 

Tärkeätä on huolehtia mukaan myös omat henkilökohtaiset tavaransa ja erityisesti viralliset paperit, passi, lupakirjat ym. taskulamppu (must!), elektroniikkaa tarpeen mukaan, hygieniatarvikkeet, kamera, lukemista, hyttysvoide, lääkkeet..., lomamatkalle mukaan otettavien tarvikkeiden listan kukin rakentaa tarpeidensa mukaan. Meiltä saat halutessasi varustelistan, jota voit tuunata omien tarpeidesi mukaan.

Veneissä on yleensä liinavaatteet ja pienet (kasvo)pyyhkeet. Kylpy ja/tai uimapyyhkeet onkin syytä ottaa mukaan. Mielellään nopeasti kuivuvaa laatua. Kylpypyyhkeitä saa myös pientä vuokraa vastaan vuokrattua charteryhtiöltä.

 

Pehmeät kassit on helpompi sulloa säilytyslokeroihin ja, kuten aina lomilla; yritä tulla toimeen mahdollisimman vähillä laukuilla. Älä ota mukaan kovia matkalaukkuja.

 

Turvallisuutta silmällä pitäen voi mukaan ottaa omat ns. paukkuliivit tai veneilyliivit ja tietenkin- köysien ym. käsittelyssä tarvitset (purjehdus)hanskat. Paukkuliivien kuljetusta koskevat ohjeet ja rajoitukset on hyvä selvittää etukäteen lentoyhtiöltä. Veneissä on pelastusliivit (oranssit).

Katso lisää blogistamme.

 

Lapset mukaan?

 

Lasten kanssa voi lähteä purjehduslomalle siinä kuin veneillä kotimaassakin. Veneellä riittää tekemistä, pelkkä oleminen siellä on jo yleensä hauskaa. Kumiveneellä soutaminen, uiminen ja hyppeleminen mereen veneen perästä on mukavaa sinänsä. Vuokratessasi venettä huomioi veneen peräkansi  ja uimataso ja ota aina vene, jossa on bimini.

 

Lasten omat pelastusliivit kannattaa ottaa mukaan, koska veneen pelastusliivit eivät välttämättä ole lapsille sopivia. Älä unohda myöskään hattua, aurinkovoidetta ja aurinkolaseja.

 

Pue lapsille esim. valkoinen pitkähihainen T-paita ainakin klo 11.00 – 15.00 väliseksi ajaksi. Se suojaa parhaiten auringolta. Huomioi, että auringon säteily heijastuu voimakkaasti myös veden pinnasta, pelkkä aurinkovarjo ei aina riitä.

 

Veneen kansi voi olla liukas, joten lasten on hyvä käyttää suurimman osan aikaa kumipohjaisia kenkiä.

 

Opeta lapsiasi ottamaan osaa veneen velvollisuuksiin ja nauttimaan yhteisestä ajasta. Jopa ilman TV:tä voi olla hauskaa esim.  pelaamalla korttia tai pelejä, kalastamalla jne. Ampiaisten takia vältä syömästä makeaa, kun istut takakannella. Valitse lyhyitä päiväreittejä ja suosi lahtia, joista voi ostaa jäätelöä tai juosta rannalla. Älä unohda kyniä, papereita, kirjoja tai unikaveria!

​Hyvä henki synty mukanolijoista

 

Iso osa tunnelmaa, on myös hyvä porukka, jonka kanssa olet liikkeellä. Ihmiselle on tärkeää jakaa kokemuksiaan ja ryhmässä tapahtuva purjeveneily on hieno tapa jakaa upeita elämyksiä samanhenkisten ihmisten kanssa. Kun lähdet positiivisella ja joustavalla mielellä matkaan, huomaat saavasi paljon uusia tuttavia, jopa ystäviä, joiden kanssa voit yhä uudelleen ja uudelleen palata samoihin muistoihin - ehkä jopa takaisin uudelle purjehdukselle.

 

Mielikuvittele

 

Mieti miltä tuntuu, kun vene irtoaa rannasta ja uusi päivä seikkailuineen on edessä. Ajattele myös, miltä tuntuu,  kun muutaman tunnin purjehduksen jälkeen ankkuroitte lounaalle ja uimaan.

 

Mieti, kun saavut  taas uuteen lahteen, kylään tai kaupunkiin, mitähän mielenkiintoista sieltä löytyy? Pistä silmät kiinni ja haista ravintoloiden huumaavat tuoksut, kun illalla etsitte ruokapaikkaa.

 

Mielikuvittele samettinen ilta, pimeys ympärillä, muutama ankkurivalo siellä täällä, lasillinen viiniä ja raukea olo päivän kokemusten jälkeen. Maistele tunnetta, kun aamulla heräät ja toteat uuden päivän olevan edessä, aurinko nousee ja menet kannelle sitä ihailemaan. Ehkä kaikki muut vielä nukkuvat ja saat aamunsarastuksen kanssa yhdessä juoda aamun ensimmäisen kahvikupillisen.