• Iiro Suksi

Montenegron ja Albanian kautta Kreikkaan

Tätä kirjoitettaessa paistattelemme jo päivää helteisen Kreikan alkukesässä Joonian merellä, mutta palataan vielä matkaamme Kroatiasta tänne.


Purjehdimme Kroatiasta Kreikkaan Montenegron ja Albanian kautta. Vaihtoehtoisesti olisimme voineet seilata Kroatiasta Italiaan ja sieltä suoraan Kreikkaan, mutta Adrianmeren itärannikolla pysyminen vaikutti sopivammalta vaihtoehdolta. Purjehtimisesta ei oikein voi kuitenkaan puhua, koska enin osa matkasta oli koneella ajoa. Aurinko joka saatteli meidät matkaan Kroatian Dubrovnikista, on koko ajan parantanut paistettaan ja tuulet sitä myötä heikentyneet. Tuulet olivat ylipäätään erittäin kevyitä koko matkan. Matkaa Dubrovnikista Kreikan Gouviaan kertyi kaikkiaan n. 250 nm.


"Kings Landing", eli Dubrovnikin vanha kaupunki aamuauringossa saatteli meidät matkaan kohti Montenegroa.

Montenegro on Kroatian eteläinen naapuri. Koska mikään em. maista ei ole ns. Schengen- maa, on aina maasta poistuttaessa tehtävä ns. check-out ja vastaavasti saavuttaessa check-in viranomaisten luona, joita käytännössä ovat ns. port of entry- satamien satamatoimistot (harbour master) ja poliisi. Port of entry- satamat on myös erikseen määritelty, eikä mikä tahansa rannikkokaupunki kelpaa.


Kroatiasta chekkasimme ulos Cavtatista, joka on viimeinen port of entry- satama ennen Montenegroa. Montenegrossa suuntasimme vastaavasti ensimmäisen vastaavaan kohteeseen, eli Zelenikaan. Zelenika on muutaman mailin päässä rannikolta Kotorin lahdella. Matkaa Cavtatista Zelenikaan oli 25 nm ja se oli pakko tehdä yhdessä putkessa, koska kummassakaan maassa emme tässä vaiheessa voineet rantautua.

Ensimmäisen Montenegro- yön vietimme Herzeg Novin eläväisessä piukkukaupungissa pari mailia Zelenikasta länteen heti Kotorin lahden suulla. Kotorin lahti onkin Montenegron pääasiallinen purjehduskohde. Se on varsin laaja vesialue niin, että matkaa rannikolta lahden perimmäiseen kolkkaan, Kotorin kaupunkiin, on n. 15 nm. Kotorin kaupunki olikin seuraava kohteemme. Ankkurissa pari yötä, vaeltelua vanhassa kaupungissa ja ennen kaikkea kapuaminen yli 100 metrin korkeuteen kaupungin yläpuolella sijaitsevalla St. Johnin linnakkeelle. Huikaiseva elämys.

Näkymä yli 100 metrin korkeudesta St. Johnin linnoituksesta Kotorin kaupungin lahdelle on huikaiseva. Siellä killuu Josephinekin keskellä lahtea.