top of page
Etsi
  • Writer's pictureIiro Suksi

Montenegro purjehduskohteena

Päivitetty: 23. elok. 2019

Montenegro, Kroatian eteläinen naapuri, ei ole purjehduslomailun massakohteita. Maassa on kuitenkin vuokrattavissa joitakin kymmeniä charterveneitä, jotka sijaitsevat pääosin Kotorin lahden Tivatissa. Montenegron vesillä saa hyvinkin kulumaan yhden mukavan viikon.


Useimmat Montenegrossa purjehtivat ovat yksityisveneilijöitä, jotka ovat menossa joko pohjoiseen tai etelään. Tästä ja charterveneiden vähäisestä määrästä johtuen huippusesonkinakin on helppo löytää ankkuri- tai satamapaikka.


Kaupallisia marinoita on joitakin, ja maassa selvästikin yritetään kehittää merellistä matkailua.


Kotorin lahti


Montenegron rannikolla ei ole juurikaan saaria. Pääosin purjehditaan Kotorin lahdella, joka on varsin suuri ja monimuotoinen lahti jolla on monia kohteita. Lahden suuruudesta antaa kuvaa se, että etäisyys mereltä lahden perukalle, Kotorin historialliseen kaupunkiin on 16,5 nm. Kotorin lahden on sanottu olevan Euroopan eteläisin vuono. Saattaa kuitenkin arvata, että päivämatkoista lahdella purjehdittaessa muodostuu varsin lyhyitä.


Kotorin lahdella korkeuserot ovat huikaisevia

Heti lähellä avomerta, suoraan edessä lahteen sisään ajettaessa sen toisella puolen, on Herceg Novin pikkukaupunki. Kaupungissa on vahva paikallinen ilmapiiri ja sen rantakadulla käy iltaisin vilkas kuhina. Myös kaupungin yllä kohoavaan linnoitukseen on mielenkiintoista tutustua. Kaupungissa on pienehkö, erityisesti pohjoisille ja läntisille tuulille avoin marina.


Noin maili länteen länteen Herceg Novista sijaitsee uusi marina Lazure, siitä edelleen kaakkoon pari mailia on Portonovin uusi marina ja edelleen Portonovista länteen nelisen mailia on marina Tivat. Palveluita on, ja sesonkiaikaankin löytyy yleensä hyvin tilaa, mutta niiden hintataso on varsin korkea, n. 10 m veneen paikasta marinasta saa pulittaa hyvinkin 50-60 e/ yö.


Joillakin ravintoloilla on myös poijuja, joihin ruokailua vastaan saa kiinnittyä. Esimerkiksi Resort Forte Rose n. 2 nm Kotorin lahden suulta. Ihastuttava pikkukylä ja korkealuokkainen ravintola. Päiväsaikaan tosin rauhaton vilkkaan vene- ja laivaliikenteen takia, mutta yöllä rauhallinen. Forte Rosea viistosti lahden toisella puolella Zelenikassa on myös ravintola, jolla on poijuja.


Lahdella on myös joitakin luonnonkohteita, kuten Donji Morinj ja Risan sen pohjoisosassa, Uval Krote Tivatin läheisyydessä ja Uvala Zanjica rannikon puolella lahden suulla. Huomionarvoista on, että ne ovat paljolti avoimia, joten tuuliennusteita on syytä seurata huolellisesti. Sesonkiaikaan on myös liikkeellä paljon pienempiä ja suurempia moottoriveneitä ja meno voi päivisin olla rauhatonta.


Lahden pohjukassa sijaitseva Kotorin historiallinen kaupunki on "pakko käydä" kohde. Kaupungissa on marina, mutta aivan yhtä hyvin voi ankkuroida (ilmaiseksi) lahden perukalle ja kumiveneillä kaupunkiin. Kaupungin yllä kohoava St. Johnin linnoitus on vaikuttava. Kannattaa nähdä vaiva ja kavuta linnoituksen huipulle 260 m korkeuteen. Linnoituksen historia ulottuu aina Illyrialaisten aikaan asti.


Ankkurissa Kotorin kaupungin edustalla, alakulmassa marina.

Rannikolla


Rannikko nousee Kotorin lahdesta pohjoiseen luoteen suuntaan. Se on suoraan sanottuna tylsä. Siinä ei ole sen enempää lahtia, kuin saariakaan, ei mitään purjehduskohteeksi sopivaa. Jos mielii pidempiä legejä, kannattaakin suunnata rannikkoa kaakkoon etelän suuntaan.


Noin kuuden mailin päässä Kotorin lahdelta sijaitsee Zaliv Trasten lahti. Sen kaakkoisnurkkauksessa on Bigovan pikkukylä. Montenegrossa ehdoton suosikkimme, pieni ja alkuperäinen. Lahdella muutama rantaravintolan poiju, joihin saa vapaasti kiinnittyä. Kylässä kaksi ravintolaa, joista varsinkin ravintola Grispolista voi suositella. Lahden pohjoisrannalla on Lustica Bayn uudehko marina.


Auringonlasku Bigovan kylässä.

Zaliv Trasten lahdesta kaakkoon on rannikko aina Budvan kaupunkiin saakka (n. 10 nm) aika lailla yksitoikkoista, eikä tarjoa suojaa, eikä yöpymispaikkaa. Budvassa, joka on suosittu rantalomakohde, on marina. Budvan lahdella ankkurointi on periaatteessa mahdollista, joskin ympäristö ei ole kovin houkutteleva.


Montenegron eteläisin kaupunkikohde on Bar, n. 15 nm Budvasta rannikkoa edelleen kaakkoon. Barissa on marina. Rannikolla Barin pohjoispuolella ja eteläpuolella on joitakin ankkurilahtia. Ne avautuvat kuitenkin avomerelle länteen ja vaikka sää muutoin olisi suotuisa, voi avomeren maininki pilata yöunet.


Keäaikaan aamuisin on usein "rasvatyyntä". Tuuli nouse myöhemmin aamu-/ iltapaäivällä.

Jos harkitset Montenegroa


Montenegro on lyhyiden legien kohde varsinkin, jos vuokraat veneen paikan päältä. Aikaa jää auringon otolle ja uimiselle. Kustannustasoltaan maa on jonkin verran Kroatiaa edullisempi. Ravintolaruoka on selvästi edullisempaa lukuun ottamatta marinoiden ravintoloita.


Viikon purjehduksen voi suunnitella niin, että viettää joitain päiviä Kotorin lahdella ja käy kääntymässä joko Bigovassa ja/ tai Budvassa. Hyvä kuitenkin huomioida, että kesäaikaan vallitseva tuulen suunta on luoteesta ja helposti käy niin, että paluumatkan joutuu ajamaan moottorilla. Keskikesällä heinä- elokuussa tuulet ovat usein kevyitä.


Harkitsemisen arvoinen vaihtoehto on vuokrata vene Kroatian Dubrovnikista. Matkaa Dubrovnikista Cavtatiin, joka on viimeinen maahantulo/ poistumissatama (port of entry) Kroatiassa ennen Montenegroa. Dubrovnikista matkaa Cavtatista on n. 10 nm. Cavtatista Kotorin lahdelle Montenegroon on puolestaan matkaa n. 20 nm. Cavtatin suhteen on hyvä huomioida, että se on erittäin kallis ja satama on pitkälti megajahtien miehittämä. Vaihtoehtona on ankkuroida Tihan lahteen kylän itäpuolelle. Ankkurin pito on lahdella kuitenkin huono ja se on avoin pohjoiseen ja pohjoiskoilliseen (bura!).


Montenegroon ei Suomesta ole suoria lentoja. Useimmiten lennetäänkin Dubrovnikiin, josta autolla lähtökohteeseen.


"I love Bar"

129 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page