Montenegro purjehduskohteena

Päivitetty: 23. elo 2019

Montenegro, Kroatian eteläinen naapuri, ei ole purjehduslomailun massakohteita. Maassa on kuitenkin vuokrattavissa joitakin kymmeniä charterveneitä, jotka sijaitsevat pääosin Kotorin lahden Tivatissa. Montenegron vesillä saa hyvinkin kulumaan yhden mukavan viikon.


Useimmat Montenegrossa purjehtivat ovat yksityisveneilijöitä, jotka ovat menossa joko pohjoiseen tai etelään. Tästä ja charterveneiden vähäisestä määrästä johtuen huippusesonkinakin on helppo löytää ankkuri- tai satamapaikka.


Kaupallisia marinoita on joitakin, ja maassa selvästikin yritetään kehittää merellistä matkailua.


Kotorin lahti


Montenegron rannikolla ei ole juurikaan saaria. Pääosin purjehditaan Kotorin lahdella, joka on varsin suuri ja monimuotoinen lahti jolla on monia kohteita. Lahden suuruudesta antaa kuvaa se, että etäisyys mereltä lahden perukalle, Kotorin historialliseen kaupunkiin on 16,5 nm. Kotorin lahden on sanottu olevan Euroopan eteläisin vuono. Saattaa kuitenkin arvata, että päivämatkoista lahdella purjehdittaessa muodostuu varsin lyhyitä.


Kotorin lahdella korkeuserot ovat huikaisevia

Heti lähellä avomerta, suoraan edessä lahteen sisään ajettaessa sen toisella puolen, on Herceg Novin pikkukaupunki. Kaupungissa on vahva paikallinen ilmapiiri ja sen rantakadulla käy iltaisin vilkas kuhina. Myös kaupungin yllä kohoavaan linnoitukseen on mielenkiintoista tutustua. Kaupungissa on pienehkö, erityisesti pohjoisille ja läntisille tuulille avoin marina.


Noin maili länteen länteen Herceg Novista sijaitsee uusi marina Lazure, siitä edelleen kaakkoon pari mailia on Portonovin uusi marina ja edelleen Portonovista länteen nelisen mailia on marina Tivat. Palveluita on, ja sesonkiaikaankin löytyy yleensä hyvin tilaa, mutta niiden hintataso on varsin korkea, n. 10 m veneen paikasta marinasta saa pulittaa hyvinkin 50-60 e/ yö.


Joillakin ravintoloilla on myös poijuja, joihin ruokailua vastaan saa kiinnittyä. Esimerkiksi Resort Forte Rose n. 2 nm Kotorin lahden suulta. Ihastuttava pikkukylä ja korkealuokkainen ravintola. Päiväsaikaan tosin rauhaton vilkkaan vene- ja laivaliikenteen takia, mutta yöllä rauhallinen. Forte Rosea viistosti lahden toisella puolella Zelenikassa on myös ravintola, jolla on poijuja.