top of page
Etsi
  • Writer's pictureIiro Suksi

Jatka tai aloita veneilykausi lämpimillä vesillä

Aamu-uinti yli 20 asteisessa vedessä, leipomosta vastaleivottua leipää aamiaispöytään. Purjehdit päivän, lounas ja uinti suojaisessa ankkurilahdessa. Iltapäivällä saavut satamaan. Usein laiturilla joku näyttää paikan ja avustaa kiinnittymisessä. Luonnon satamassa löydät lahden perukalta todennäköisesti ravintolan tai pari, josta saat tuoretta, juuri siinä päivän pyydettyä kalaa ja äyriäisiä. Suotuisilla tuulilla purjehdit koko päivän aamusta iltaan ja yövyt siellä, minne matka on riittänyt.

Toiveajattelua – ei toki, tuollaista purjehduslomailu parhaimmillaan on.


Kuva: Navigare Yachting

Purjehdus, tai miksei myös moottoriveneily, lämpimillä vesillä – Välimerellä, Karibialla tai Thaimaassa – on mainio tapa aloittaa tai päättää veneilysesonki. Välimeren sesonki on huhtikuusta syys-lokakuuhun.  Karibialla ja Thaimaassa purjehditaan melkein ympäri vuoden, talvellakin (pois lukien hurrikaani- ja monsuunikausi). Pohjoismaalaisille Välimerellä sopivat hyvin touko-kesäkuu ja syys-lokakuu. Ei ole kovia helteitä, eikä ruuhkia ja varsinkin syksyllä, vedet ovat lämpimiä ja mikä parasta, veneiden hinnat ovat edullisia.


Kokeneen purjehtijan veneilytaidot riittävät hyvin kansainvälisille vesille. Käytännössä vain kipparilla on pätevyysvaatimukset, kansainvälinen huviveneenkuljettajakirja riittää hyvin. Vaihtoehtona on aina myös vuokrakippari. Navigointi ei muutenkaan ole kovin haasteellista, pohjoisen vaativilla reiteillä seilannut pärjää kyllä auringossa ja lämmössä syvillä vesillä rannikoilla ja saaristossa päiväpurjehduksilla.


Purjehduslomailun palvelut niin Välimerellä kuin kaukokohteissakin ovat kunnossa. Korkeatasoisia, hyvin hoidettuja veneitä on runsaasti tarjolla ja toiminta ammattimaista. 

Venevuokraus on kätevintä hoitaa kotimaisen välittäjän kautta. Heiltä saat veneen samaan hintaan kuin muualtakin, mutta suomen kielellä ja asiantuntevasti yhdeltä ”luukulta”. Vältyt myös turhauttavalta veneiden etsimiseltä netistä ja saat loman suunnitteluun hyvät neuvot.


Vene kannattaa ensi vuodelle, erityisesti talvikuukausille ja keväälle, vuokrata jo nyt. Hyvän valikoiman lisäksi saat ennakkoalennukset. Suositeltavinta on valita mahdollisimman uusi vene, mieluiten alle viisi vuotta vanha.


Venevuokrauksessa vene on aina täysin varusteltu, huollettu ja siinä on asianmukaiset turvallisuusvarusteet. Riittää, kun hoidat itsesi ja miehistösi paikalle, käyt kaupassa ja lähdet merelle. Hyvältä venevälittäjältä saat myös reittisuunnitelman. Eikä kyseessä ole mikään kallis projekti. Purjehdusloma esimerkiksi Välimerellä maksaa saman verran kuin hyvä rantaloma.


Kuva: Gulf Charter Thailand

Juttu julkaistu myös SPV/ DigiNautic

60 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page