top of page
Etsi
  • Kirjoittajan kuvaIiro Suksi

Mitä mukaan purjehdusreissulle

Päivitetty: 26. marrask. 2020

Kokenutkin purjehtija/ veneilijä on pienimuotoisen haasteen edessä, kun on aika suunnitella mitä ottaa mukaan purjehdusreissulle. Haastetta on myös sillä, jolla veneilykokemus on vähäisempää. Aivan eivät hotellilomalle varustautumisen säännöt päde, vaikka useimmiten mennäänkin kohti lämpöä.Mietinnässä on hyvä huomoida muutamia peruslähtökohtia. Ensimmäisenä se, että charterveneessä on valmiina käytännössä kaikki, mitä purjehtimiseen tarvitaan, niin turvallisuusvarusteet kuin navigoinnissakin tarvittavat karttoja, kyniä, kumeja ja pilottikirjaa myöten. Plotteri on käytännössä aina vakiovaruste. Voit siis rauhassa keskittyä vain siihen, mitä henkilökohtaista tarvitset mukaan.


Omia paukkuliivejä voi harkita mukaan otettaviksi ja useimmilla (kippareilla) lienee myös oma tabletti karttaohjelmineen. Paukkuliivejä saa usein myös vuokrattua paikan päältä, veneen liivit ovat ns. oikeita pelastuliivejä. Purjehdushanskoja ei ole koskaan syytä unohtaa.


Toinen lähtökohta on, että veneessä on (aina) rajalliset tilat niin tavaroiden kuin laukkujenkin säilyttämiseen. Älä siis pakkaa tavaroita koviin laukkuihin, esim. matkalaukkuihin. Pehmeä kassi on hyvä valinta.


Kolmas pointti on, katso kalenteria ja karttaa. Välimerellä sesongin aikana (huhti-lokakuu) ei juurikaan tarvitse varsinaisia, eikä ainakaan raskaita, purjehdusvaatteita. Poikkeuksen muodostavat alku- ja loppusesonki. Silloinkin riittävät kevyet purjehdusvaatteet jos mukana on muuten lämmintä takin ja housujen alle. Tuulen- ja mielellään vedenpitävä kevyt (purjehdus- tai vastaava) ulkoilutakki on kuitenkin aina hyvä olla mukana ja ajankohdasta riippuen lämmin välikerros, esim. fleece tai vastaava.

Muutoin mukaan kevyttä ja hyvin auringolta suojaavaa vaatetusta. Kevyet puuvillapaidat ja myös tekniset urheiluvaatteet ovat hyviä. Muista auringolta suojaava päähine, illan viileydessä moni sipaisee myös kevyen pipon päähänsä. Villasukat lämmittävät mukavasti jalkoja illan viileydessä. Uimavaatteet ja aurinkolasit ovat luonnollisesti vakiovarusteita!


Villasukat, mikä mainio keksintö!

Aika usein purjehduslomilla illalliset syödään ravintolassa. Juhlavaatteita ei kannata ottaa mukaan, mutta onhan se kiva kuitenkin laittaa illallisella hieman parempaa.


Kengät vievät paljon tilaa, mutta niitä vaan tarvitaan. Yhdet maissa käyntiä varten, yhdet veneessä pidettäviksi (esim. purjehdustossut, jotka suojaavat varpaita kolhuilta), uimatossut ja varvas- tms. sandaalit. Uimatossut ovat "must". Monissa paikoissa rantojen kivet ovat teräviä ja esim. merisiilin piikit aiheuttavat kivuliaan tulehduksen. Maissa käyntiä varten on hyvä tosiaan pyhittää omat kengät jo pelkästään hygienian takia.


Ja mitäs muuta? Henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet luonnollisesti. Pesunesteet pieninä pakkauksina. Keskustelua aiheuttaa usein hiustenkuivaaja, on hyvä muistaa, että veneen sähköllä fööni ei pelaa. Monessa maassa (mm. Kreikassa) on myös maasähkön saanti rajallista.


Veneissä on liinavaatteet ja pieniä (käsi)pyyhkeitä. Ota mukaan oma kylpypyyhe, jos ette tilaa pyyhkeitä lisäpalveluna etukäteen. Mikrokuitupyyhkeitä voi suositella, ne menevät pieneen tilaan, kuivuvat nopeasti, eivät siten ala haisemaan.

Kirjoittaja ja lierihattu kesän 2017 ennästyshelteissä Kreikassa.

Omat lääkkeet, henkilökohtaisten lisäksi tarpeen mukaan särkylääke, närästyslääke, pahoinvointilääke, Hydrocortison, Bepanthen, käsidesi, kosteuspyyhkeet/ intiimipyyhkeet, aurinkovoide, hyttysvoide.

Veneissä on ensiaputarvikkeet ja joskus jopa lääkkeitä. Kannattaa kuitenkin aina varautua, jotkut sopivat venekunnittain kuka vastaa yhteisestä "lääkekaapista".


Mieltymysten mukaan kamera, tabletti, lukemista. Älä unohda laturia ja usein myös varavirtalähde on hyödyllinen. Taskulamppu on oiva apuväline, kun palaa pimeässä veneelle, otsalamppua voi suositella.


Matkustusta varten sinulla on mukana tietenkin passi tai henkilökortti maasta riippuen. Älä unohda eurooppalaista sairausvakuutuskorttia ja matkavakuutuskorttia, jos sinulla on matkavakuutus. Kippari muistaa aina ottaa mukaan alkuperäiset kansainvälisen huviveneenkuljettajakirjan ja VHF/SRC-todistuksen.


Listaa voi jatkaa mieltymysten mukaan. Jos haluaa varautua perusteellisesti, voi myös ottaa mukaan pienen rullan ilmastointiteippiä/ eristysnauhaa, Leathermanin/ linkkarin, korkkiruuvin, muutamia minigrip-pusseja, muutamia nippusiteitä, pyykkipoikia, kertakäyttöhansikoita…

PRM-puhelimet (tai kannettavat VHF puhelimet) ovat käteviä yhteydenpitovälineitä, jos ollaan matkassa useamman venekunnan kanssa. Kiikarit (veneissä on, mutta laatu vaihtelee). Suomen pienoislippu (pakko olla, ripustetaan vasempaan saalinkiin). Mahdollisesti pressopannu kahvia varten (veneissä on yleensä vain ns. mutteripannu), aina voi toki käyttää murukahvia.

Veden desinfiointiainetta (Aqua Fresh, Micropur/Katadyn tms.), jos nimittäin haluaa, voi tankkiveden, jota käytetään ns. talousvetenä, varmuuden vuoksi desinfioida. Niin ja uimamaski ja snorkkeli, pintasukellus on hauskaa!236 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page