Mitä mukaan purjehdusreissulle

Päivitetty: 26. marras 2020

Kokenutkin purjehtija/ veneilijä on pienimuotoisen haasteen edessä, kun on aika suunnitella mitä ottaa mukaan purjehdusreissulle. Haastetta on myös sillä, jolla veneilykokemus on vähäisempää. Aivan eivät hotellilomalle varustautumisen säännöt päde, vaikka useimmiten mennäänkin kohti lämpöä.Mietinnässä on hyvä huomoida muutamia peruslähtökohtia. Ensimmäisenä se, että charterveneessä on valmiina käytännössä kaikki, mitä purjehtimiseen tarvitaan, niin turvallisuusvarusteet kuin navigoinnissakin tarvittavat karttoja, kyniä, kumeja ja pilottikirjaa myöten. Plotteri on käytännössä aina vakiovaruste. Voit siis rauhassa keskittyä vain siihen, mitä henkilökohtaista tarvitset mukaan.


Omia paukkuliivejä voi harkita mukaan otettaviksi ja useimmilla (kippareilla) lienee myös oma tabletti karttaohjelmineen. Paukkuliivejä saa usein myös vuokrattua paikan päältä, veneen liivit ovat ns. oikeita pelastuliivejä. Purjehdushanskoja ei ole koskaan syytä unohtaa.


Toinen lähtökohta on, että veneessä on (aina) rajalliset tilat niin tavaroiden kuin laukkujenkin säilyttämiseen. Älä siis pakkaa tavaroita koviin laukkuihin, esim. matkalaukkuihin. Pehmeä kassi on hyvä valinta.


Kolmas pointti on, katso kalenteria ja karttaa. Välimerellä sesongin aikana (huhti-lokakuu) ei juurikaan tarvitse varsinaisia, eikä ainakaan raskaita, purjehdusvaatteita. Poikkeuksen muodostavat alku- ja loppusesonki. Silloinkin riittävät kevyet purjehdusvaatteet jos mukana on muuten lämmintä takin ja housujen alle. Tuulen- ja mielellään vedenpitävä kevyt (purjehdus- tai vastaava) ulkoilutakki on kuitenkin aina hyvä olla mukana ja ajankohdasta riippuen lämmin välikerros, esim. fleece tai vastaava.

Muutoin mukaan kevyttä ja hyvin auringolta suojaavaa vaatetusta. Kevyet puuvillapaidat ja myös tekniset urheiluvaatteet ovat hyviä. Muista auringolta suojaava päähine, illan viileydessä moni sipaisee myös kevyen pipon päähänsä. Villasukat lämmittävät mukavasti jalkoja illan viileydessä. Uimavaatteet ja aurinkolasit ovat luonnollisesti vakiovarusteita!


Villasukat, mikä mainio keksintö!

Aika usein purjehduslomilla illalliset syödään ravintolassa. Juhlavaatteita ei kannata ottaa mukaan, mutta onhan se kiva kuitenkin laittaa illallisella hieman parempaa.