• Iiro Suksi

Korona, mitä vaikutuksia charterveneilyyn

Päivitetty: 28. marras 2020

Välimeren lomapurjehdussesongin alkuun on vain reilu neljä kuukautta, varauskirjat ovat auki ja venevarauksia tehdään, olemme uuden sesongin 2021 kynnyksellä. Takana on koronan värittämä purjehduskausi.


Yhteistyöllä pärjättiin


Korona sotki, ei vain lomapurjehdussuunnitelmia, vaan myös kaikki muut ulkomaan lomasuunnitelmat. Välimerellä kansainvälisesti tarkasteltuna toteutui n. puolet ennakkovarauksista niiden keskittyessä pääosin heinä-elokuuhun. Joillakin alueille, esim. Kreikassa, toteutui jopa enemmän varsinkin syys-lokakuussa.


Onneksi koronaan kuitenkin reagoitiin charteralalla nopeasti. Esimerkiksi meidän asiakkaidemme, siis Mizzen Oy:n, varaukset saatiin varsin kattavasti järjesteltyä niin, että vuokraukset siirrettiin ensi kaudelle ja taloudellisia vahinkoja ei asiakkaille syntynyt.


Uudet, asiakasystävälliset maksu- ja peruutusehdot


Hyvä uutinen on myös se, että monet charteryhtiöt ovat muuttaneet maksu- ja peruutusehtojaan huomattavan asiakasystävällisiksi.


Uusiin varauksiin vuodelle 2021 maksuehdot ovat aiempaa huomattavan paljon asiakasystävällisemmät. Parhaimmillaan jopa vain 20%:n ennakkomaksu, maksuaikaa toiselle maksuerälle (30 %) 1-2 kk ja loppumaksu,50 %, vasta aivan lähellä lähtöä.


Myös peruutusehtoja on muokattu joustavimmiksi niin, että jos rajoja taas suljetaan, peruutustilanteessa voi jopa saada maksettuja vuokria takaisin.


Näillä periaatteilla on tavoitteena vähentää asiakkaan riskiä.


Seuraamme charteryhtiöitä tarkasti ja olemme koko ajan selvillä, minkälaisia ehtoja kukin soveltaa. Myös siksi onkin turvallista varata vene kauttamme.


>teksti jatkuu kuvan jälkeen

Purjehdimme oman veneemme Saksasta Suomeen kesä-heinäkuussa. Kuva Bagenkopista Langelandin saarelta Tanskasta.Suomalainen välittäjä oli ja on asiakkaan etu


Uskomme, että asiakkaamme olivat tyytyväisiä, kun hoidimme heidän puolestaan kaikki välillä vähän hankalatkin tilanteet charteryhtiöiden kanssa. Tilanne keväällä oli välillä varsin sekava, kun rajoja suljettiin, avattiin ja sääntöjä tulkittiin suuntaan jos toiseen.


Arvelemme, että asiointi esim. jonkun kansainvälisen välittäjäorganisaation kanssa ei ehkä olisi sujunut yhtä joustavasti. Meidän tapauksessamme kaikki hoitui ja hoituu suomen kielellä, nopeasti joutuisasti, tarpeen mukaan jopa 24/7.


Isoksi avuksi on tietenkin se, että tunnemme yhteistyöyrityksemme eri maissa ja charteralan asiantuntijana tiedämme kuinka toimia. Olemme myös varsin huolellisia, kenen kanssa toimimme. Charteralalla, kuten muillakin aloilla on paljon toimijoita ja on hyvä tietää, kuka siellä toisella puolella on.


Periaatteenamme on toimia suoraan ammattimaisesti toimivien charteroperaattoreiden kanssa.Kaikki välittämämme vuokraveneet ovat ao. maassa kaupalliseen toimintaan asianmukaisesti reksiteröityjä ja katsastettuja veneitä.


Suomalainen välittäjä oli ja jatkossa asiakkaan etu. Korona osoitti, kuinka nopeasti voimmekaan joutua yllätetyiksi.


Charterala selvisi koronasta hyvin


Välimerellä charteryhtiöt toimivat läpi koronan, toimivat edelleen, eikä alalla ole juurikaan ollut konkursseja.


Yhtiöt valmistautuvat kovaa vauhtia ensi kauteen ja veneiden talvihuollot ovat käynnissä.


Myönteisin odotuksin vuoteen 2021


Uutiset koronarokotteesta ja tautiennusteet luovat optimistisia odotuksia purjehdussesonkiin 2021. Välimeren sesongin alkuun on vähän päälle neljä kuukautta, Karibialla ja Thaimaassa paras sesonki on vielä kohta käsillä.


Hyvä on myös muistaa, että Välimeren sesonki on pitkä, syyskuulla ja lokakuulla esim. Kreikassa on vielä lämmintä ja purjehduskelit mitä mainioimmat.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki