Iiro Suksi
Joonian merelle purjehduslomalle
Kreikan läntisin purjehdusalue on Joonian meren saaristo, joka ulottuu pohjoisessa Korfun saaresta etelässä Zakynthoksen saareen. Alueen muita saaria ovat mm. Paxos ja Antipaxos, Meganisi, Kefalonia ja Ithaka. Joonian meri on laajasti ottaen Kreikan, eteläisen Italian ja Sisilian välinen merialue.
Joonian meren purjehdusalue on monipuolinen ja moni-ilmeinen, käyntikohteita on paljon; kyliä, pikkukaupunkeja ja luonnonsatamia. Ihmiset ovat ystävällisiä, ruoka on hyvää ja tuoreista raaka-aineisa valmistettu ja alueella on mukava purjehtia, sopii kaiken tasoisille seiloreille, alueella näkee myös paljon perheitä.
Alueella on muutamia suuria kaupallisia marinoita, jotka ovat erittäin korkeatasoisia, suurimpina Prevezan marina Prevezassa, Lefkas marina Lefkaksella ja marina Gouvia Korfulla. Näissä sijaitsevat myös charteyhtiöiden kotisatamat. Charterveneitä alueella on yli 700.

Suomesta lomapurjehdukselle lähteminen Joonian merelle sisältää pienen haasteen, koska lentoja alueelle ei ole aivan yhtä kattavasti kuin esim. Ateenaan. Sesonkiaikana on lentoja Prevezaan, joskin hinnat ovat usein selkeästi korkeampia, kuin esim. Ateenaan. Ateenan kautta matkustaminen ei olekaan huono vaihtoehto. Käytännössä voi tehdä esim. niin, että matkustaa bussilla Ateenan lentoasemalta Prevezaan tai Lefkakseen. Yksi vaihto lentokentäbussista kaukoliikenteen bussiin Kifisoksen bussiterminaalissa ja viisi- kuusi tuntia, niin on perillä. Kuulostaa hankalalta, kyllä, vaivaa on, mutta vaivannäkö kuitenkin kannattaa, sen voi kokemuksesta sanoa. Muitakin vaihtoehtoja on, esim. minibussi tai taksi, mutta niitä käyttäessä halvemman lentohinnan säästö häviää nopeasti.
Lefkaksen marina sijaitsee mantereen ja Lefkadan saaren välisen kanaalin varrella. Tätä n. pari mailia pitkää kanavaa pitkin kulkee pohjois-eteläsuuntainen veneiden ja pienempien alusten liikenne.
Prevezan marina sijaitsee mantereella Prevezan kaupungissa Lefkakselta pohjoiseen. Lefkaksen ja Prevezan välinen etäisyys on n. 8 nm.
Prevezasta ja Lefkaksesta etelään päin mennessä suuntana ovat Kefalonian ja Ithacan saaret, pohjoiseen lähdetään kohti Korfua.
Pohjoisessa purjehdusreitti suuntautuu yleensä Paxokselle, Antipaxokselle ja Korfulle. Voi esimerkiksi mennä rannikkoa pitkin ylös Pargaan, edelleen Korfulle, josta takaisin Paxoksen ja Antipaxoksen kautta.
Matkaa Prevezasta Korfulle on linnuntietä reilu 60 nm. Viikon puitteissa voikin hyvin käydä kääntymässä Korfun kaupungissa, kun suunnittelee reitin huolellisesti.

Etelään lähdettäessä suunnataan Kefalonian ja Ithacan saaristoon. Etäisyys Kefalonian eteläkärkeen on n. 50 nm. Kefalonian eteläpuolella olevalle Zakinthoksen saarelle matkaa tulee jo selkeästi enemmän, eikä yhden viikon puitteissa sinne ehkä kannata lähteä.
Korfulta lähdetään vastaavasti lähinnä etelään, jollei jäädä Korfun saaren ympäristöön.
Joonian merellä purjehdittaessa voi ajatella, että alue tarjoaa hyvät mahdollisuudet viettää öitä ankkurissa. Kaupallisia marinoita ei em. isojen kohteiden lisäksi juurikaan ole, kyliä ja luonnonlahtia sitäkin enemmän. Monissa kylissä on laiturimahdollisuus, mutta paikkoja on rajallisesti ja ne täyttyvät usein jo puolen päivän aikaan.
Ankkurissa ollaan joko aivan luonnonlahdissa, tai kylien edustan lahdissa. Kumiveneelle ja perämoottorille on käyttöä, että pääsee kauppaan ja illalliselle rannan ravintolaan.

Veneet on yleensä hyvin varusteltu juurikin ankkurissa oleskelua varten. Hyvä myös huomioida, että laitureissakaan ei ole aina sähköä saatavilla, vettä sitä vastoin on useimmiten tarjolla. Kattavan perusvarustelun lisäksi veneissä onkin mm. tavallista suuremmat vesitankit ja aurinkopaneelit. Vesi onkin useimmiten ainut kriittinen tekijä.
Joonian merellä kesällä sää on erittäin suotuisa ja tuulet kohtuullisia. Käyntikohteita on todella paljon vaikkapa verrattuna Ateenan länsipuolen Saronin lahteen. Joonian meren saariston kylät ovat siistejä, omaperäisiä ja omaleimaisia, ihmiset tavattoman ystävällisiä. Hintatasokin on kohtuullinen, esim. ravintolahinnat ovat Joonian meren eteläosissa jopa kolmasosan edullisempia kuin vaikkapa em. Saronin lahdella. 20- 30:llä eurolla 2 henkilöä syö oikein asiallisen illallisen viinin kera.

Joonian merellä purjehtiminen on muutenkin edullista. Kaupallisia marinoita lukuunottamatta laituripaikkamaksuja ei ole, tai ne ovat minimaaliasia. Kallein, minkä neljän viikon purjehduksellamme maksoimme oli 15 e, useimmissa paikoissa rantautuminen on ilmaista. Vedestä sen sijaan joutuu maksamaan muutaman euron.
Reittisuunnittelua on koskaan tule korostettua liikaa. Alueeseen ja kohteisiin kannattaa perehtyä huolellisesti etukäteen, niin lomasta saa paljon enemmän irti. Vaikka veneissä on alueen satamakirjat, ei sellaisen hankkiminen itsellekään ole huono idea. Rod Heikellin "Greek Waters Pilot: A Yachtsmans Guide to the Ionian and Aegean Coasts and the Islands of Greece" voi suositella, maksaa amazon.comissa n. 50 e.

Myös säätilaa purjehtija luonnollisesti seuraa tarkasti. Tuulella on alueella myös epämukava sivuvaikutus. Monet luonnonlahdet ja kylienkin lahdet ovat alttiita "swellille", eli mainingille. Keikkuvassa veneessä vietetty yö ei yleensä kohota miehistön mielialaa. Em. pilottikirjassa on tämäkin huomioitu, kannattaa seurata kirjan neuvoja, kokemusta on.
Joonian merellä, kuten Kreikassa yleensäkään, ei ole ns. mooringliinoja. Laituriin kiinnittyminen tapahtuukin periaatteella ankkuri ulos ja peruutus.
Kreikkalaiset ovat rantautumisen suhteen varsin joustavia. Samat perussäännöt kuin mitä noudatamme Suomessa, pätevät hyvin Kreikassakin. Satamissa varatut paikat erottaa yleensä helposti, jos ei muusta, niin niiden edustalla olevista pienistä poijuista. Jos rantaudut väärään paikkaan, tulee yleensä nopeasti joku siitä ystävällisesti huomauttamaan. Ankkurilahdilla ollaan usein varsin tiiviisti, ihan yhtä isoa reviiriä kuin Suomessa, harvoin saa pitää.
Kuten tekstissä aiemmin todettiin, kreikkalaiset ovat ystävällisiä. Yleensä asiat selviävät varsin joustavasti. Yhtä lailla muut purjehtijat ovat aika lailla rentoa ja avuliasta porukkaa, Kreikkaan on mukava lähteä purjehduslomalle.
Lähdimme toukokuun alussa Kroatian Sibenikistä kohti Kreikkaa. Matkasimme Montenegron ja Albanian kautta, Kreikkaan saavuimme 9.6. Takaisin kohti Kroatiaa lähdemme elokuun puolen välin tienoilla. Matkaa teemme Oceanis 311 veneellä nimeltään "Josephine". Syksyllä tai ensi keväänä Josephine kuljetetaan maakuljetuksena Itämerelle, josta purjehdimme sen Suomeen. Josephinen miehistöön kuuluvat Eija Vestermark-Suksi ja Iiro Suksi, jutun kirjoittaja.
Yritykseni MIZZEN OY, kansainvälinen venevuokraus, vuokraa charterveneitä Kroatiasta, Kreikasta ja 300 muusta kohteesta ympäri maailmaa. Vuokraa vene yli 8.000 veneen valikoimasta luotettavalta charterveneilyn asiantuntijalta.
6.7.2019 Iiro Suksi
