top of page
Etsi
  • Writer's pictureIiro Suksi

Talven lumoavat veneilykohteet

Maailmalla on runsaasti kohteita, joka soveltuvat suomalaisesta näkökulmasta katsottuna talvipurjehdukseen. Aika monessa niistä voi purjehtia lähes ympäri vuoden.


Tutustu talven ykköskohteisiin:


Kuva: StarVoyage

Windward saaret (Windward Islands)

Karibia on varmasti suosituin talvikohde. Siellä erityisesti Pienten Antillien saariryhmä Karibianmeren itäosassa. Saariryhmään kuuluvat Windward saaret idässä/etelässä, Leewardsaaret koillisessa ja Leewardantillit etelässä.


Windwards saarilta veneen voi vuokrata esimerkiksi Grenadalta, Martiniquelta, Saint Vincent ja Grenadiineilta.

Aluetta, kuten koko Karibiaa, kuvailtaessa on vaikea välttyä ylistyssanoilta – lukematon määrä saaria, mielenkiintoisia lahdenpoukamia, pitkiä hiekkarantoja ja kristallinkirkas, turkoosi meri. Voit kohdata merikilpikonnia tai delfiinejä. Sukeltelu kirkkaassa vedessä tarjoaa uskomattomia elämyksiä.


Alueella vallitsevissa pasaatituulissa on mahtavaa purjehtia saarelta toiselle. 20-30 asteen päivälämpötiloja riittää vuoden jokaiselle kuukaudelle.


Paras purjehdusaika Karibialla on marras-toukokuu. Sää muuttuu kesästä alkaen sateisemmaksi ja jossain määrin epävakaammaksi, kun lähestytään syksyä ja hurrikaanikautta. Erityisesti juuri vuoden alkupuolella pasaatituuli puhaltaa tasaisesti kaakosta. Vuoden vaihde on Karibialla ”high season”.


Leewardsaaret


Leewardsaarten saariryhmä sijaitsee Karibianmeren koillisosassa. Hyvä ja erittäin suosittu purjehdusalue. Kaakosta puhaltavat pasaatituulet siivittävät päiväpurjehduksia. Lukemattomien saarten kirjo antaa mahdollisuuden todella monipuolisiin reittivalintoihin. Alue on myös huikaiseva sukelluskohde.


Leewardsaarilta veneen voi vuokrata esimerkiksi Guadaloupelta, Antigualta, St. Martinilta ja erityisesti Brittiläisten Neitsysaarien (British Virgin Islands) Tortolan saarelta. Brittiläisiin neitsytsaariin kuuluu kaikkiaan 60 saarta, se on alueen suosituin kohde. Tortolan saari on Karibianmeren merkittävin purjehduslomailukeskittymä.


Missä ikinä Karibialla purjehditkaan, kohtaat kielten ja kulttuurien kirjon: ranskaa, englantia, kreolia. Alueella on itsenäisiä pieniä saarivaltioita ja saaria, joilla on edelleen vahvat siteet entisiin emämaihinsa kuten Englantiin ja Ranskaan. Värikäs ja moniulotteinen kulttuuri on saanut vaikutteita monelta taholta, ruokakulttuuri hakee vertaistaan.


Thaimaa


Thaimaasta voi poimia kolme purjehdusaluetta: Phuket lännessä ja Siamin lahden länsi- ja itärannikon saaret (mm. Koh Samui ja Koh Chang-saaret). Lennot kannattaa valita joko Phuketiin tai Bangkokiin.


Thaimaan trooppisessa säässä kohtaat thaimaalaisen ystävällisen kulttuurin. Saarilta löydät pitkiä valkoisia palmujen varjostamia hiekkarantoja ja rauhallisia ankkurilahtia. Saarilta löydät myös yksittäisiä ravintoloita, jotka tarjoavat aitoa Thai-ruokaa. Luonnon ja hiekkarantojen lisäksi kohtaat alueella sen värikkään historian.

Erityisesti Siamin lahden purjehduskohteet ovat rauhallisia, eikä alueella edes ole paljoa purjehtijoita verrattuna suosittuihin kohteisiin.


Eikä tässä vielä kaikki – vaihtoehtoja riittää


Karibian lisäksi voit purjehtia talvella Kanarian saarilla, Azoreilla, Madeiralla ja Kap Verden saarella. Kanarian saaret on ympärivuotinen kohde. Siinä on hyvä huomioida, että tuuliolosuhteet saarien välillä voivat olla haasteelliset. Kohdetta voikin suositella ensisijaisesti kokeneille purjehtijoille. Azoreille paras purjehdusaika alkaa kevättalvella.

Erityisen kaukaista kohdetta etsivälle sopii Tonga keskellä Tyyntä Valtamerta tai Seychellit Intian Valtamerellä. Belize Karibian meren länsirannalla on vähemmän tunnettu, ja siten myös rauhallisempi kohde. Myös Kuubassa pääsee purjehtimaan.


Monipuolista ja käytännönläheistä lisäinfoa näistä ja muista purjehduskohteita on muun muassa Cruisers Wikissä ja Noonsite-sivustolla.

Veneen vuokraaminen käy kätevästi MIZZEN.FI-sivuston kautta: mizzen.fi/


Kuva: Gulf Charter Thailand

Juttu julkaistu myös SPV/ DigiNautic


49 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page