MATKAVINKIT KROATIAAN

 

Kroatia on suosittu matkakohde ja infoa onkin varsin runsaasti saatavilla, mm. Kroatian valtion matkailutoimistolla on varsin kattava ja informatiivinen verkkosivusto. 

Aina matkustamaan lähdettäessä kannattaa myös tutustua Suomen ulkoministeriön matkustaminen osioon. Myös Suomen Kroatian suurlähetystön sivuilla on paljon maatietoutta Kroatiasta.

Matkustusilmoitus kannattaa myös aina tehdä.


 

Ilmasto


Kroatian rannikko on  5790 kilometriä pitkä, sillä on 1242 saarta ja luotoa, niistä 47 on asuttua. Ilmasto on tyypillistä Välimeren ilmastoa, pitkät kuumat kesät ja lyhyet leudot talvet. Kesän keskilämpötila on 26 – 32 C. Meren lämpötila on kesäisin 22 – 25 C ja muuten 5 – 15 C.  Virtaukset keskimäärin 0,5 solmua, mutta jokien suiden lähellä ne voivat olla jopa 4 solmua. Merivirtojen voimakkuudet ovat suhteellisen pieniä. Kesällä päivän valoisa aika on 6.30 – 20.30.

 

Kesäkausi alkaa usein jo maaliskuussa, mutta vasta huhtikuussa lämpenee kunnolla ((päivälämpötila 20-25 astetta)  ja yötkin ovat lämpimiä. Toukokuu onkin sitten jo varsin lämmintä. Vedet toki pysyvät paikallisen mittapuun mukaan viileinä, mutta meille suomalaisille ne ovat jo huhtikuussa kovasti uimakelpoisia. Varsinainen kesäsesonki alkaa kesäkuussa ja on vilkkaimmillaan heinä-elokussa. Vielä syyskuukin on sesonkia, mutta loppukuusta rauhoittumaan päin, syyskuu on suomalaisten purjehdusmatkailijoiden suosiossa. Usein lokakuun alussakin on upeita kelejä, mutta lokakuun loppua kohti mennessä riski sateista ja huonommista keleistä lisääntyy.

Tuulet

Kesäaikaan, kesä-elokuussa Kroatian tuulet ovat varsin kohtuullisia ja usein keveitä. Tuulisinta on keväällä ja syksyllä.

Kroatian rannikko on kaakon-luoteen suuntainen. Heti rannikon tuntumassa, on korkeita vuoristoja. Saaristo on sijoittunut rannikon suuntaisesti ja saaret ovat suurelta osin pitkiä ja kapeita.

Saarien ja saarien ja rannikon välit ovat pitkiä kapeita, usein vain muutamien mailien levyisiä salmia. Siitä ja alueen vuoristoisuudesta johtien voivat tuuliolosuhteet vaihdella paikallisesti paljonkin. Sekä pohjoiset, että eteläiset tuulet voivat salmissa nostaa paikallisesti reippaitakin tuulia ja terävää aallokkoa.

Suositut tuuliapplikaatiot tarjoavat yleensä vain ns. "ison kuvan", eivätkä Kroatiassa oikein pysty huomioimaan alueellisia ja paikallisia eroja. Tuuliolosuhteita kannattaakin seurata Kroatian ilmatieteen laitoksen palvelujen avulla.

Bura

Rannikon korkeat vuoret sekä niiden takaiselta vuoristoiselta seudulta puhaltaa usein alueen kovin tuuli, kuiva ja kylmä bura. Bura tuulee pääasiassa koillisilta suunnilta. Se on kova, usein jopa myrskyinen tuuli, jolle on tietyissä paikoissa tyypillistä, että se on ns. katabaliittinen. Kylmä ilma/ tuuli putoaa kukkulan tai vuoren rinnettä alas kovaa vauhtia. Osuessaan mereen se leviää ja aiheutta nopeasti vaihtelevia tuulen suuntia ja terävän korkean aallokon.

 

Tyypillistä buralle ovat myös kovat puuskat, jolloin tuulen nopeus voi jopa kaksinkertaistua. Monessa rannikon kohteessa bura voi olla jopa vaarallinen. Yhtenä tällaisena paikkana on erityisesti Velebitin salmi Pagin saaren ja mantereen väissä Zadarin pohjoispuolella. Bura on voimakas myös Biokovon vuoriston kohdalla rannikolla Bracin ja Hvarin saarten kohdalla. Samoin Kastelan seudulla Splitin ja Trogirin välillä, sekä Sibenikin seudulla. Myös aivan pohjoisessa Triesten lahdella bura esiintyy voimkkaana.

 

Pilottikirjoissa on usein mainintoja, onko ko. paikka turvallinen tai vaarallinen buran tuullessa.

Paikalliset kunnioittavat buraa, kunnioita sinäkin.

Tramontana

Tramontana puhaltaa pohjoisesta ja luoteesta. Kova, kylmä tuuli, joka usein muuttuu buraksi. 

Scirocco

Scirocco (jugo) on voimakas ja lämmin tuuli, joka puhaltaa kaakkoisilta suunnilta tuoden mukanaan sateen. Se on yleinen Adrianmeren eteläosassa ja saa usein aikaan kovan merenkäynnin. Scirocc esiintyy ympäri vuoden, ja se usein saavuttaa suurimman voimansa vasta kahden tai kolmen päivän jatkuvan tuulen jälkeen. Sciroccon esiintyy erityisesti syksyisin Adrianmeren eteläosissa ja keväällä Adrianmeren pohjoisosassa. - se muuttuu usein myrskyiseksi ja luo tämän suljetun alueen suurimmat aallot. Scirocco esiintyy erityisesti Dubrovnikista Montenegroon Kotorin lahdelle asti, Istrian nimeimaan eteläpuolella jka Adrianmeren avoimilla alueilla.

Maestral

Maestral tai Mistral on viileä luoteinen tuuli, joka syntyy rannikon ja meren lämpötila- ja painenerojen seurauksena. Maestral tuulee luoteesta ja esiintyy erityisesti iltapäivisin. Vaikka maestral on useimmiten kevyt tai keskivoimakas tuuli, voi se äityä myös myrskyksi. Iltapäivisin se saavuttaa kovimman voimansa juuri ennen auringonlaskua. Rannikon saarten välisisissä kapeimmissa salmissa, kuten Bracin saaren pohjoispuolella ja Peljasecin niemimaan ja rannikon välilssä maestral pakkautuu ja aiheuttaa kovia paikallisen tuulen alueita. Yleensä maestral ei saa aikaan merkittävää aallokkoa.

Valuutta


Kroatian rahayksikkö on kuna (1 kuna = 100 lipa). Lipa- kolikoita on 1, 2, 5, 10, 20 ja 50. Kuna kolikoita on 1, 2, 5 ja 25 ja seteleitä 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 ja 1000.

Pankkiautomaatteja on runsaasti, usein jopa pienistä kylistäkin löytyy automaatti. Useimmat hotellit ja kaupat hyväksyvät maksun luottokortilla (erityisesti Mastercard ja Visa, American Express ja Diners Club rajoittuneemmin). Ravintoloissa, varsinkin saarilla, joudut usein maksamaan käteisellä.
 

Sähkö


Jännite on 220 volttia / 50 Hz. Voi käyttää Suomessa käytössä olevia verkkovirtapistokkeita, latureita ym.

 

Vesi


Vaikka hanavesi on suhteellisen korkeatasoista koko maassa, emme kuitenkaan varmuuden vuoksi suosittele sen juomista. Ruoka- ja juomaventenä kannattaa käyttää pullotettua vettä, jota on saatavilla joka paikassa, eri kokoisina pakkauksian. Hanavettä voi varsin hyvin käyttää muuhun kuin ruoka- ja juomakäyttöön. Hanavettä on melkeinpä aina saatavilla jos olet laiturisssa. Kannattaa tankata aina, kun mahdollista.
 

Puhelin ja internet


Matkapuhelin- ja dataverkko on kattava ja toimii liki joka paikassa hyvin. Vain korkeiden vuorten katveessa tai syvissä lahdissa on kuuluvuusongelmia. Usein veneissä on kokonaan tai osin ilmainen WIFI, joka toimii 3G tai 4G verkossa. Jos näin ei jostain syystä ole, matkapuhelin- ja datakäyttöön on saatavilla edullisia pre-paid paketteja. Ne kannattaa ostaa heti lähtösatamasta. Pre-paid paketteja myydään mm. posteissa, lehtikioskeissa ja isoimmissa elintarvikeliikkeissä. 
Kroatian maakoodi on +385.

EU:n alaueella tapahtunut roaming-hinnoittelun muutos on vaikuttanut myönteisesti. Soneran liittymillä voit käyttää puhleinta ja dataa jotakuinkin samoilla periaatteilla kuin kotimaassakin.

 

Aikavyöhyke

 

Kesäisin GMT + 2h, ja talvisin GMT + 1h. Suomen aikaan eroa +1 tunti.

 

Matkustusasiakirjat

 

Passi tai muu kansainvälinen henkilötodistus, suositus on, että passi on voimassa vähintäin 3 kk matkan päättymisen jälkeen. Katso ajantasaiset ohjeet Ulkomisteriön verkkosivuilta

Terveyspalvelut

Jokaisessa isossa kaupungissa  on sairaaloita ja klinikoita ja pienemmillä paikkakunnilla on terveyskeskuksia ja apteekkeja. Hengenvaaratilanteissa hätäkuljetus tapahtuu helikopterilla tai pikaveneellä.

Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen. Kotiuttamista edellyttävät sairas- ja kuolemantapaukset ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta. Eurooppalaisen sairaanhoitokortti on hyvä olla mukana. KELA:n myöntämällä ilmaisella kortilla EU- ja ETA-alueella matkustava saa akuutissa sairastapauksessa sairaanhoitopalveluja samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat.

Kuljetukset

Purjehduslomalle matkaavalle tärkeintä on, miten hoitaa itsensä kätevästi lentokentältä marinaan ja takaisin. Koska tavaraa yleensä on paljon, on taksi helpoin kulkuväline ja varsin kohtuuhintainen. Dubrovnikin lentoasemalta matka marinaan  kestää liikenteestä riippuen puoli tuntia- tunti liikenteestä riippuen, taksihinta n. 30 e. Trogiriin Splitin lentokentältä n. 15 minuuttia, hinta n. 20- 25 e, pikkubussi (8 hlö) 35- 40 e, Splitiin ajoaika jonkin verran pidempi ja hinta korkeampi. Sibenikkiin Splitin lentokentältä pääsee helpoiten, kun pyytää vuokrausyritystä järjestämään taksikuljetukseen, hinta n. 70€ - 80€. Muutoinkin kannattaa hyödyntää vuokrausyhtiön järjestemää kuljetuspalvelua, hinnat ovat asiallisia ja on kätevää kun kuljettaja odottaa valmiiksi kentällä.

Juhla – ja pyhäpäivät

1.1 Uuden vuoden päivä, 11. ja 12.4 Pääsiäinen, myös pääsiäismaanantai, 1.5. Vappu, 10.6. Kristuksen pyhän ruumin ja veren juhla, 22.6. Antifasistisen taistelun muistopäivä, 25.6. Kansallispäivä, 5.8. Kotimaan kiitospäivä, 15.8. Marian taivaaseen astumisen päivä, 8.10. Itsenäisyyspäivä, 1.11. Pyhäinpäivä, 25. ja 26.12. Joulupyhät.

Luonnonsuojelu

Luonnon ja sen monimuotoisuuden, sekä erityisesti Adrianmren puhtauden suojelu on Kroatiassa tärkeä asia. Kanna omalta osaltasi kortesi kekoon älä roskaa. Kaikissa satamissa on jätehuolto, jonne roskat voi viedä. Valitettavasti lajittelua ei ole kuin paikoin. Septitankit tyhjennetään edelleen mereen, muista pitää tankit suljettuina satamissa.

Tärkeitä puhelinnumeroita

Kroatia puhelimen maanumero: +385

  • Yleinen hätänumero: 112

  • Ambulanssi: 194

  • Poliisi: 192

  • Palokunta: 193

  • Tiepalvelu: 1987