top of page

MATKAVINKIT KROATIAAN

Kroatia on suosittu matkakohde ja infoa onkin varsin runsaasti saatavilla, mm. Kroatian valtion matkailutoimistolla on varsin kattava ja informatiivinen verkkosivusto Croatia Full of Life

Aina matkustamaan lähdettäessä kannattaa myös tutustua Suomen ulkoministeriön matkustaminen osioon. Myös Suomen Kroatian suurlähetystön sivuilla on paljon maatietoutta Kroatiasta.

Matkustusilmoitus kannattaa myös aina tehdä.


 

Valuutta


Kroatian rahayksikkö on euro.

Pankkiautomaatteja on runsaasti, usein jopa pienistä kylistäkin löytyy automaatti. Useimmat hotellit ja kaupat hyväksyvät maksun luottokortilla (erityisesti Mastercard ja Visa, American Express ja Diners Club rajoittuneemmin). Ravintoloissa, varsinkin saarilla, joudut usein maksamaan käteisellä.
 

Sähkö


Jännite on 220 volttia / 50 Hz. Voi käyttää Suomessa käytössä olevia verkkovirtapistokkeita, latureita ym.

 
Vesi


Vaikka hanavesi on suhteellisen korkeatasoista koko maassa, emme kuitenkaan varmuuden vuoksi suosittele sen juomista. Ruoka- ja juomaventenä kannattaa käyttää pullotettua vettä, jota on saatavilla joka paikassa, eri kokoisina pakkauksian. Hanavettä voi varsin hyvin käyttää muuhun kuin ruoka- ja juomakäyttöön. Hanavettä on melkeinpä aina saatavilla jos olet laiturisssa. Kannattaa tankata aina, kun mahdollista.
 

Puhelin ja internet


Matkapuhelin- ja dataverkko on kattava ja toimii liki joka paikassa hyvin. Vain korkeiden vuorten katveessa tai syvissä lahdissa on kuuluvuusongelmia. Usein veneissä on kokonaan tai osin ilmainen WIFI, joka toimii 3G tai 4G verkossa. Jos näin ei jostain syystä ole, matkapuhelin- ja datakäyttöön on saatavilla edullisia pre-paid paketteja. Ne kannattaa ostaa heti lähtösatamasta. Pre-paid paketteja myydään mm. posteissa, lehtikioskeissa ja isoimmissa elintarvikeliikkeissä. 
Kroatian maakoodi on +385.

EU:n alaueella tapahtunut roaming-hinnoittelun muutos on vaikuttanut myönteisesti. Soneran liittymillä voit käyttää puhleinta ja dataa jotakuinkin samoilla periaatteilla kuin kotimaassakin.

 

Aikavyöhyke

 

Kesäisin GMT + 2h, ja talvisin GMT + 1h. Suomen aikaan eroa +1 tunti.

 

Matkustusasiakirjat

 

Passi tai muu kansainvälinen henkilötodistus, suositus on, että passi on voimassa vähintäin 3 kk matkan päättymisen jälkeen. Katso ajantasaiset ohjeet Ulkomisteriön verkkosivuilta. Kroatia on kuulunut Schengen alueeseen 1.1.2023 alkaen.

Terveyspalvelut

Jokaisessa isossa kaupungissa  on sairaaloita ja klinikoita ja pienemmillä paikkakunnilla on terveyskeskuksia ja apteekkeja. Hengenvaaratilanteissa hätäkuljetus tapahtuu helikopterilla tai pikaveneellä.

Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen. Kotiuttamista edellyttävät sairas- ja kuolemantapaukset ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta. Eurooppalaisen sairaanhoitokortti on hyvä olla mukana. KELA:n myöntämällä ilmaisella kortilla EU- ja ETA-alueella matkustava saa akuutissa sairastapauksessa sairaanhoitopalveluja samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat.

Kuljetukset

Purjehduslomalle matkaavalle tärkeintä on, miten hoitaa itsensä kätevästi lentokentältä marinaan ja takaisin. Koska tavaraa yleensä on paljon, on taksi helpoin kulkuväline ja varsin kohtuuhintainen. Dubrovnikin lentoasemalta matka marinaan  kestää liikenteestä riippuen puoli tuntia- tunti liikenteestä riippuen, taksihinta n. 30 e. Trogiriin Splitin lentokentältä n. 15 minuuttia, hinta n. 20- 25 e, pikkubussi (8 hlö) 35- 40 e, Splitiin ajoaika jonkin verran pidempi ja hinta korkeampi. Sibenikkiin Splitin lentokentältä pääsee helpoiten, kun pyytää vuokrausyritystä järjestämään taksikuljetukseen, hinta n. 70€ - 80€. Muutoinkin kannattaa hyödyntää vuokrausyhtiön järjestemää kuljetuspalvelua, hinnat ovat asiallisia ja on kätevää kun kuljettaja odottaa valmiiksi kentällä.

Juhla – ja pyhäpäivät

1.1 Uuden vuoden päivä, 11. ja 12.4 Pääsiäinen, myös pääsiäismaanantai, 1.5. Vappu, 10.6. Kristuksen pyhän ruumin ja veren juhla, 22.6. Antifasistisen taistelun muistopäivä, 25.6. Kansallispäivä, 5.8. Kotimaan kiitospäivä, 15.8. Marian taivaaseen astumisen päivä, 8.10. Itsenäisyyspäivä, 1.11. Pyhäinpäivä, 25. ja 26.12. Joulupyhät.

Luonnonsuojelu

Luonnon ja sen monimuotoisuuden, sekä erityisesti Adrianmren puhtauden suojelu on Kroatiassa tärkeä asia. Kanna omalta osaltasi kortesi kekoon älä roskaa. Kaikissa satamissa on jätehuolto, jonne roskat voi viedä. Valitettavasti lajittelua ei ole kuin paikoin. Septitankit tyhjennetään edelleen mereen, muista pitää tankit suljettuina satamissa.

Tärkeitä puhelinnumeroita

Kroatia puhelimen maanumero: +385

  • Yleinen hätänumero: 112

  • Ambulanssi: 194

  • Poliisi: 192

  • Palokunta: 193

  • Tiepalvelu: 1987

bottom of page