LAITURISSA JA ANKKURISSA

 

Kroatiassa liki kaikissa kylissä ja pienemmissä sekä suuremmissa kaupungeissa on laitureita ja poijuja, joihin kiinnittyä. Ankkuroida voit luonnonlahtiin ja usein myös kylien edustalle. Ravintoloilla on myös poijuja ja jopa omia laitureita. Näiden lisäksi on kaupallisia marinoita, esim. ACI marinat. 

Kaikissa kaupallisissa marinoissa on ravintola, peseytymistilat, maasähkö ja vettäkin saa veneen tankkeihin. Kylien ja kaupunkien laitureissa on yleensä saatavilla vettä, sähköä ja jätehuolto, joissakin myös suihku ja wc-tilat.

 

Laituriin saavuttaessa on syytä noudattaa laiturihenkilökunnan antamia ohjeita, käytännössä aina joku laiturilta osoittaa laituripaikan, antaa mooring-köyden ja auttaa kiinnittymisessä. Kannattaa kuunnella laiturivahdin ohjeita. Henkilökunta ottaa usein myös veneen asiakirjat haltuunsa veneen rantauduttua. Älä unohda maksaa ja ottaa asiakirjoja mukaan lähtiessäsi. Joskus maksu peritään käteisellä heti laituriin saavuttua. Jos laiturilla ei näy ketään, odota rauhassa, yleensä ennemmin tai myöhemmin joku ilmestyy ja antaa käsimerkin.

 

Käytännössä laituri- ja poijupaikat ovat aina maksullisia. Joissakin paikoissa veloitetaan myös ankkuroinnista. 

Hinta on yleensä 20- 50 HRK/ veneen pituusmetri, kaupallisissa marinoissa veneen koosta ja ajankohdasta riippuen jopa 70-80 HRK/ m. Tyypilisesti 1500- 2000 kn:lla/ vko pärjää laituripaikkamaksuissa mainiosti, kunhan välttelee ACI- ja muita kaupallisia marinoita.

 

Suosittelemme käyttämään satamien palveluja huonon sään aikana. Jos purjehdit kauden vilkkaimpana aikana (heinä- ja elokuu), yritä päästä satamaan ennen 16.00, koska sen jälkeen voi olla täyttä. Toinen vaihtoehto on varata laituripaikka etukäteen, yhteystiedot esim. satamakirjasta. 

 

​Poijussa

Poijussa kiinnistysköysi kiinnitetään poijun ala-/ yläpuolella olevaan silmukkaan. Tavallista on myös käyttää toista köyttä varmistimena. Kiinnittyessä poiju nostetaan venehaalla ylös ja köysi pujotetaan poijusilmukan läpi ja takaisin veneeseen.

 

Usein poijut kuuluvat jollekin rannan ravintoloista ja ideana on se, että kiinnityt poijuun ja käyt ravintolassa syömässä. Jos et niin tee, kiinnittymisestä tullaan keräämään maksu. On myös lahtia, jossa on vain maksullisia poijuja. Kannattaa varautua pitämällä jonkin verran käteistä aina mukana veneessä. Ravintoloiden poijuissa on yleensä ravintolan nimi.

Joissakin ahtaissa lahdissa on poijussa lisäksi mooring-köysi, joka kiinnitetään veneen perään, näin vene ei pääse pyörimään poijun ympäri.

Jos lahden kaikki poijut ovat käytössä ja ajattelet silti jääväsi ja lasket ankkurin, voi olla, että vesialueen haltija ei anna siihen lupaa, toiset ottavat maksun ja jotkut antavat sinun yöpyä ilmaiseksi.

Ankkurissa

Yön viettäminen ankkurissa on aina maagista, luonnon läheisyys, pimeys, omillaan oleminen. Ja mahdollisuuksia riittää Kroatian saaristossa; kylien lahdet, luonnonsatamat ja poukamat.

Kroatian rannikolla ja saarilla on paljon lahtia, joille voi jäädä ankkuriin joko lounaalle, uimaan tai koko yöksi. Jotkut niistä ovat asumattomia, eikä ihminen ole vielä ehtinyt niitä pilata. Joissakin on yksinäinen talo rannalla, toisissa on muutamia taloja, ravintola tai kaksi, kalastusmökkejä, vanhojen linnoitusten raunioita tai pieniä kalastuskyliä. Kaikissa on oma charminsa. Haluaisi toivoa, että ne säilyvät sellaisina pitkälle tulevaisuuteen.

​Suosituimmissa lahdissa saattaa olla ruuhkaa ja varsinkin sesonkiaikoina voi olla vaikeaa löytää rauhallista ja romanttista lahtea. Kokeneet kipparit kuitenkin ovat perillä niistä ja vierasatamien väeltä kannattaa kysyä vinkkejä. Hienoja kohteita ovat esim. Bobovisca, Luka, Povlja ja Lucice Bracin saarella ja Sesula Soltan saarella sekä lukuisat Kornatin kansallispuiston henkeäsalpaavat lahdet.

Mjeltin saarella on kansallispuisto ja sielle ankkuroiminen maksaa, mutta maksu sisältää pääsyn puistoon, kahden päivän oleskelun ja jätepalvelun. Myös Kornatin kansallispuistoon pitää ostaa sisäänpääsymaksu, silla saat käyttää mitä tahansa poijua puistossa.

Joissakin lahdissä luonnonsuojelualueilla, on ankkurointi kokonaan kiellettyä. Kieltoalueet on merkitty karttoihin ja kylteillä maastoon, kieltojen noudattamista myös valvotaan.

​Varmista aina turvallinen ankkurointi perehtymällä sääennusteisiin. Myös ankkurivahdin pitämistä kannattaa siis harkita jos tunnet epävarmuutta, sää on epävakainen, lahdella on paljon muitakin veneitä tms. Yleisimmät vahingot vuokraveneille syntyvät juuri ankkuroinnin yhteydessä, ankkuri ei pidä, tuuli kääntyy tms. ja sen seurauksena vene törmää rantaa tai toisiin veneisiin. Laske tarpeeksi ankkukettinkiä ja varmista pito ajamalla ankkuri "kiinni".

Suosittua on myös ankkurointi niin, että perä kiinnitetään rantaan. Jätä köydet tarpeeksi pitkiksi ja laita ne perästä ristiin, niin sivuttaisliike vähenee. Maihin kiinnittyessä on erityisen tärkeää varmistua siitä, että ankkuri on kunnolla kiinni pohjassa. Itse tapaamme usein varmistaa asian sukeltamalla. Venettä vastaanottaessasi varmistu myös ankkuriketjun pituudesta. Usein se on vain 50 m.

Ankkuripaikasta voit myös joutua maksamaan vesialueen omistajille. Jos olet pysähtynyt vain lounaalle tai uimaan, maksua ei useinkaan peritä.

Satamakirjoissa on yleensä mainittu minkälainen pito ko. lahdessa on. Samoin on mainittu, miten ko. paikka suojaa eri tuulen suunnilta. Kannattaa perehtyä.