KROATIAN SATAMIA

Suomesta on hyvät lentoyhteydet Splitiin ja Dubrovnikiin. Siksipä pääasiallisiksi purjehduslomailun lähtösatamiksi ovatkin valikoituneet Splitin-Trogin alueen satamat/ marinat pohjoisessa Sibenikiin asti ja Dubrovnik. 

Rannikolla on kuitenkin lukuisa joukko muita satamia ja marinoita, joissa on charterveneitä tarjolla. Erityisesti voi mainita 

  • Primosten, marina Kremik, n. 40 km länteen Splitin lentoasemalta

  • Rogoznica, marina Frapa n. n. 30 km länteen Splitin lentoasemalta

  • Slano, ACI Slano 34 km luoteeseen Dubrovnikista

  • Marina Hramina Murterin saarella n. 100 km Splitin lentoasemalta luoteeseen

  • Zadar, marina Borik, n. 130 km Splitin lentoasemalta luoteeseen

  • Pula ja Rijeka, pohjoisessa Istrian niemimaan eteläkärjessä, Pulaan on usein sesonkiaikana lentoja Suomesta

Splitin/ Trogirin edustalla Bracin saarella on suomalaisomisteisia charterveneitä. Charteryritys järjestää joustavasti kuljetuksen saarelle. Samoin Soltan saarella on charterveneitä. Saarilta lähdettäessä on etuna se, että ehtii eteenpäin, "alta pois", ennen mantereelta lähteviä veneitä.

Dubrovnik.jpg
Dubrovnik

ACI Marina Dubrovnik sijaitsee Komolacissa, noin 2 nm Gruzin sataman sisääntulosta lahden pohjassa ja maanteitse vain 6 km Dubrovnikin vanhasta kaupungista. Suomesta tullessa lennät Dubrovnikin lentokentälle, josta on n. 45 min (liikenteestä riippuen) taksimatka marinaan.
 

Marinassa on 425 laituripaikkaa. Se on hyvin varusteltu kaikilla nykyaikaisilla mukavuuksilla ja auki ympäri vuoden. Alueella on myös ruokatavarakauppa, josta saa kattavasti tarvikkeet veneeseen. 
 

Marinan ympäristö on henkeäsalpaava: upeat kukkulat ja vuoret ympäröivät lahden, jossa satama on. Venettä odotellessasi voit tehdä vaikka kävelylenkin hienoissa maisemissa tutustuen ympäröivään kylään. Olet myös lähellä yhtä maailman kauneinta kaupunkia, Dubrovnikin vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde, eikä suotta. Vanhaan kaupunkiin pääset kätevästi joko taksilla tai bussilla. Marinan lähellä on bussipysäkki, josta bussi lähtee kaupunkiin 15 minuutin välein.

Split.jpg
Split

Tyylikäs Splitin kaupunki on vilkas satamakaupunki ja hieno matkailukohde. Split on Kroatian suurin rannikkokaupunki.

 

Täyden palvelun ACI marina Split sijaitsee aivan kaupungin tuntumassa kävelyetäisyydellä rantabulevardi Rivalta. Marina on täyden palvelun marina, jossa on myös pieni elintarvikeliike ja vihannesmyynti sesonkiaikaan. Kävelyetäisyydellä on toinenkin elintarvikeliike. Marinan ravintola, Zrno Soli, on Michelin ravintola.

 

Split on tunnettu kirkoistaan, palatseistaan ja muista historaillista nähtävyyksistään. Erityisesti Diocletianuksen palatsiin kannattaa tutustua. Palatsiin pääsee suoraan rantabulevardilta.

 

Splitissä on paljon mainioita ravintoloita, jos haluaa nauttia kroatialaisista perinneruuista, kannattaa poiketa konoba Varokseen. Varos sijaitsee aivan kivenheiton päässä rantabulevardilta.

Kastela.jpg
Kastela

Marina Kastela on nykyaikainen marina Dalmatian sydämessä, vain 7 km:n päässä Splitin lentokentältä ja 12 km päässä Splitistä. Kastela sijaitsee Trogirin ja Splitin puolivälissä, siellä yli 400 laituripaikkaa ja hyvät palvelut.

Kastelan kaupungissa on 40.000 asukasta ja se on toiseksi suurin kaupunki Splitin ja Dalmatian maakunnassa. Kastela levittäytyy 17 km verran Kastelan lahden rantamille. Kaupunki on erikoinen, koska se koostuu seitsemästä asuinalueesta (Kaštel Štafilić, Kaštel Novi, Kaštel Stari, Kaštel Lukšić, Kaštel Kambelovac, Kaštel Gomilica and Kaštel Sućurac). Kastelasta käsin pääset helposti purjehtimaan kaikille Dalmatian saarille.

Marina on täyden palvelun marina. Kävelyetäisyydellä on kaksi suurta ruokatarvikeliikettä, KONZUM ja Lidl.

Trogir.jpg
Trogir

Trogir on ystävällinen pikkukaupunki, varsinainen kaupunkimuseo – sanan varsinaisessa merkityksessä.
Kulttuurin ja historian ystävät löytävät täältä paljon katseltavaa. Trogirissa on viehättävä vanha kaupunki, Unescon maailmanperintökohde. Vanha kaupunki sijaitsee pienellä saarella mantereen ja isomman, Ciovon saaren, välissä.

Trogiriin on Splitin lentokentältä todella lyhyt matka, taksilla vain 10-15 min.

 

Trogirissa on useita marinoita, ACI Marina ja  STC marina Trogir Ciovon saarella , jotka kummatkin ovat kävelyetäisyydellä vanhasta kaupungista. Hieman kaupungin ulkopuolella (n. 2 km) on marina Baotic, jonne pääsee kätevästi ja edullisesti myös taksiveneellä. 

Sibenik.jpg
Sibenik

Sibenik sijaitsee noin 50 km Trogirista pohjoiseen, Splitin lentokentältä 45 min. taksimatkan päässä. Jos haluaa ja voi lentää Zadariin, on etäisyys Zadarin lentokentältä Sibenikiin n. 80 km (n. 60 min.).

Sibenik on satamakaupunki Krkajoen suistossa. Asukkaita kaupungissa on n. 46.000. Sibenik – kuten monet muut Kroatian kaupungit – on sekin ikivanha kaupunki, joka on saanut kaupunkioikeudet 1298. Täälläkin on yksi Unescon maailmanperintökohde, Pyhän Jaakon katedraali, myös kaupunkia ympäröivillä linnoituksilla on mielenkiintoinen historia.

D-Marina Mandalina Sibenikissä sijaitsee n. parin kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Marina on Kroatian ainut marina, joka pystyy vastaanottaan megajahteja. 

 

Sibenikistä pääset kätevästi purjehtimaan Krkan kansallispuistoon Skradiniin suosituille Krkan putouksille. Skradin sijaitsee alle 15 nm:n etäisyydellä. Myös Kornatin upea kansallispuisto on vain päivämatkan päässä Sibenikistä.

adriatic-sea.jpg
Biograd

Biograd na Morun kaupunki on Sibenikistä pohjoiseen, vain 20 min. taksimatkan päässä Zadarin lentoasemalta. Splitin lentokentälle matkaa tulee n. 100 km eli vajaa 1,5 tunnin kestävä taksimatka.

 

Biograd on pikkukaupunki mitä ihanteellisimmalla paikalla keskellä Kroatian rannikkoa. Täältä on mahdollista lähteä sekä etelään että pohjoiseen, saaria ja merta on kumpaankin suuntaan. Biogradissa järjestetään vuosittain kuuluisat venemessut. Se on melkeinpä veneilijöiden mekka.

Biogradissa on vierekkäin kaksi isoa marinaa, marina Kornati ja marina Sangulin, kumpikin täyden palvelun marinoita.