

PURJEHDI KREIKASSA
Joonianmeri / Saroninlahti / Kykladit / Sporadit / Dodekanesia
Mikä tekee Kreikasta niin suositun purjehduslomakohteen? Syitä on helppo luetella, pitkä lämmin ja aurinkoinen sesonki. Jokaiselle purjehtijalle löytyy sopiva alue tarpeiden mukaan. Kristallinkirkkaat vedet ja lukematon määrä toinen toistaan houkuttelevampai kohteita. Saaret, kylät, ankkurilahdet ja rento kreikkalainen meininki unohtamatta herkullista ruokaa ja musiikkia.
Suomesta on hyvä yhteydet Ateenaan, josta voi edelleen lähteä purjehtimaan yhtä hyvin Kykladeille itään kuin Saronin lahdelle länteen. Myös muihin kohteisiin on löydettävissä yhteyksiä.
Charterveneitä Kreikassa on runsaasti kaikilla purjehdusalueilla. Venekalusto on myös uusiutumassa kovaa vauhtia.
Kreikka purjehduskohteena
Kreikka on mielestämme rento purjehduskohde, ihmiset ovat ystävällisiä, joustavia ja purjehtijat ovat joka paikkaan tervetulleita. Kreikassa on myös mukavaa, että liki kaikilla paikoilla on oma ainutkertainen ilmapiirinsä, joka näkyy kaikessa alkaen paikallisesta arkkitehtuurista.
Purjehdualueet ovat monipuolisia ja niin sunnuntaipurjehtijalle, kuin vauhdikkaampaakin purjehdusta suosivalle löytyy sopiva purjehdusalue.
Satamat eivät välttämättä ole kovin organisoituja, mutta myönteisellä asenteella veneet sovitellaan rinta rinnan. Käytössä on pääsääntöisesti ankkuri ulos ja peruutus laituriin- menetelmä. Arvata saattaa, että usein ankkurikettingit ovat ristissä. Mutta siitäkin selvitään yleensä hyvällä yhteisymmärryksellä.
Kaupallisia marinoita lukuunottamatta satamissa on vaihtelevasti saatavilla sähköä ja vettä. Usein vesi myös myydään erikseen. Melkein kaikissa veneissä on kuitenkin aurinkopaneelit ja vesitankit on mitoitettu niin, että tarkalla käytöllä selviää useita päiviä. Satamamaksut ovat varsin pieniä, muutamia euroja, tai niitä ei ole lainkaan. Rannikon kohteissa ruoka on myös pääsääntöisesti edullista ja selkeästi alle Suomen hintatason, joskin vaihtelua on riippuen sijainnista. Tämän takia Kreikka onkin mielestämme edullinen purjehduskohde, vaikka veneiden hinta sinänsä ei paljoa eroa muista Välimeren kohteista.
Kreikassa vuokraveneen kipparilta vaaditaan kansainvälinen huviveneenkuljettajakirja ja VHF/SRC-todistus. Hyvä huomioida, että kv-kirjassa on oltava merkintä S (sailing) aj C (coastal). Veneissä pitää myös aina olla varakippari.
Satamat
Pääosa satamista on kunnallisia. Kaupallisia marinoita on pääasiassa mantereella. Kunnallisten satamien palvelutaso vaihtelee, mutta vettä on usiemmiten saatavilla, sähkö ei aina.
Satamamaksut ovat merkittävästi edullisempia kuin muissa Välimeren purjehduskohteissa. Vuorokausimaksu on tyypillisesti muutaman euron. Myös vedestä ja sähköstä veloitetaan erikseen, mutta niidenkään hinta ei päätä huimaa.
Eri satamien "systeemien" välillä voi olla huomattaviakin eroja.
Purjehdusalueet
Kreikassa on kuusi purjehdusaluetta, Joonianmeri Kreikan länsipuolella, Saroninlahti Ateenan länsipuolella Peloponnesoksen ja Attikan niemimaiden välissä, Kyköaadit (Egeanmeri), Attikan niemimaan itäpuolella Kreikan ja Turkin välissä, Dodakeneesit (mm. Kos ja Rhodos) Turkin rannikon lähellä ja Sporadit Egeanmeren pohjoisosassa.
Katso tästä kartta Kreikan purjehdusalueista.
Joonianmeri
Joonianmeren purjehdusalue rajoittuu pohjoisessa Korfun ja etelässä Zakynthoksen saareen. Alueen muita merkittäviä saaria ovat Lefkada, Kefalonia ja Ithaka.
Alue on tunnettu suotuisista, eikä kovin voimakkaista, tuulista kesäaikaan. Lefkadan eteläpuolinen saaristo on pääsosin suojaista, joskin varsinkin Kefalonian ja Ithakan saarien välissä voi tuuli joskus olla reipastakin. Alueella on paljon sekä ankkuroimiseen sopivia hienoja luonnonlahtia, että toinen toistaan idyllisempiä pikkukyliä joukossa myös muutama pikkukaupunki.
Tärkeimpiä lähtösatamia ovat Lefkas Lefkadan saaren pohjoispäässä, Preveza mantereella Amvrakikoksen lahden suulla ja Kerkira (Gouvia) Korfun saarella. Eniten charterveneitä on Lefkaksessa.
Lefkaksesta ja Prevezasta lähdettäessä suunnataan yleensä etelään Lefkadan saaren eteläpuoliseen saaristoon. Korfulta lähdettäessä purjehditaan useimmiten Korfun saaren itä- ja eteläpuolella esim. mantereelle Pargaan ja muihin kohteisiin, sekä etelässä Paxoksen saarelle.
Suomesta on sesonkiaikana lentoja Aktion lentokentälle Prevezaan. Lefkakselle on siitä n. puolen tunnin taksimatka, Prevezaan 10 min. Korfulle on myös lentoja.
Joonianmerta voi suositella kaikentasoisille purjehtijoille, sopii varsin hyvin myös perhepurjehduksille.
Saroninlahti
Saroninlahti Attikan niemimaan ja Ateenan länsipuolella on Kreikan suosituin purjehdusalue. Suurimpana syynä varmasti se, että se on helposti saavutettavissa lentämällä Ateenaan, jonne Suomesta on hyvät yhteydet. Ateenan lentoasemalta puolestaan on hyvät ja nopeat yhteydet alueen marinoihin. Alueeella on erittäin paljon charterveneitä.
Saroninlahti on suojainen purjehdusalue. Alueen vallitseva tuuli, meltemi (pohjoisesta- pohjois-koillisesta), puhaltaa useimmiten vain kohtuullisella voimalla, eikä useinkaan yllä myrskyksi, kuten Ateenan itäpuolella, Egeanmerellä.
Alueen merkittävin lähtösatama on Alimoksen marina. Sen lisäksi veneitä on mm. Lavrionissa (Port of Lavrio ja Olympic marina) Ateenasta etelään Attikan niemimaan kaakoiskulmassa.
Saroninlahdella purjehdittaessa suunnataan siis länteen kohti Peloponnesoksen niemimaata. Suosittuja kohteita ovat Saroniset saaret; Salamis, Aígina, Póros ja Agkístri. Saarenkaltaisen Méthanan niemimaan ympäristössä on mielenkiintoisia kohteita. Sen länsipuolista aluetta kutsutaan Epídavroksenlahdeksi, jossa Epidavroksen pikkukaupunki on suosittu kohde.
Peloponnesoksen niemimaan eteläpuolella sijaitsevat Hydran, Dokoksen ja Spetseksen saaret. Spetseksestä luoteeseen on Argoliksen lahti, jonne voi suunnata pidemmille purjehduksille.
Saroninlahdelle purjehdittaessa paras paikka lähetä on Alimos. Lavrionista lähdettäessä matkaa on hieman enemmän, n. 12-15 nm suuntaansa riippuen kohteesta.
Kykladit
Kykladien saariryhmä Egeanmerellä Attikan niemimaasta kaakkoon on laaja saarialue, joka on ulottuu niemimaan kärjestä n. 100 nm aina Santorinille saakka. Alueen tunnetuimpia saaria ovat Paros, Mykonos, Santorini, Syros, Kythnos, Naxos ja Kéa.
Kykladeille lähdetään useimmiten Attikan niemimaan kaakkoiskärjestä, Lavrionista.
Kykladeilla etäisyydet ovat moneen muuhun purjehdusalueeseen verrattuina aika pitkiä. Viikon purjehdusloman puitteissa ei useinkaan ehdi pidemmälle kuin läntisimmille saarille Kea, Kythnos ja Syros. Voi melkeinpä sanoa, että Kykladeille lähdettäessä kannattaa aikaa varata vähintäin kaksi viikkoa.
Egeanmerellä vallitseva tuulen suunta on pohjoinen, josta puhaltava meltemi on voimakas, tasainen, raikas ja- yllätyksellinenkin tuuli. Meltemin voimakkuus on tavallisimmin 5-10 ms, mutta varsin tavallista on, että se on 8-15 ms ja kovempikin. Yllätykselliseksi meltemin tekee se, että se voi nousta nopeasti ja aivan yllättäen. Meltemin yhteydessä myös maallot voivat varsin korkeita. Monilla saarilla esiintyy myös ns. katabaliittinen tuuli, tuuli "putoaa" ja kiihtyy saaren suojan puolen rannalla. Kovimmillaan meltemi on Egeanmeren keskiosassa.
Meltemin ansiosta Kykladeilla pääsee parhaimmillaan purjehtimaan vauhdikkaasti pitkiä legejä. Koska se voi kuitenkin olla myös varsin haastaava, sanotaan, että Kykladit on kokeneen purjehtijan purjehdusalue. Vallitsevasta tuulen suunnasta johtuen reitti kannattaa suunnitella itä-länsisuuntaan.
Sporaadit
Sporadien saariryhmä sijaitsee Aigeian meren luoteisosassa lähellä manteretta. Saariryhmän tunnetuimpia saaria ovat Skiathos, Skopelos, Alonnisos ja Skyros. Alueen luonto vehmasta ja kaunista.
Alueen itä- ja pohjoisosassa on suuri Alonnisoksen kansallispuisto, tiettävästi Euroopan suurin merellinen suojelualue, joka kattaa Alonnisoksen saaren ja saaret siitä itään ja pohjoiseen. Alue on tunnettu munkkihylkeiden (Monk seal) lisääntymisalue. Alueella on myös runsaasti delfiininejä ja jopa valaita.
Sporadit on luonnonkaunis kohde, joka tarjoaa kaunista luontoa ja rauhallisia ankkurilahtia. Rannikko suojaa saariryhmä siinä määrin, että alueen vallitseva tuuli, Meltemi, puhaltaa täällä pääosin varsin rauhallisesti.
Purjehtimaan alueen saarille pääsee parhaiten Skiathokselta. Toisena vaihtoehtona on lentää Volosin kaupunkiin mantereella. Sieltä tosin saarille tulee matkaa hieman yli 30 nm.
Dodekanesia (ja Itäinen Egean meri)
Dodekanesian saariryhmä sijaitsee Egeanmeren itäosassa lähellä Turkin rannikkoa Kreetan koillispuolella. Alueen saaria ovat mm. Rhodes, Kastellorizo, Karpathos, Astypalaia, Leros, Kalymnos, Kassos ja Kos. Kaikkiaan saaria on yli 160.
Saariryhmän saaret sijaitsevat suhteellisen lähellä toisiaan, joten mahdollisuuksia monipuolisiin reittivaihtoehtoihin on runsaasti. Suomesta kannattaa suunnata Kosille, jossa on hyvä valikoima charterveneitä. Vuokraveneitä on myös Rhodoksella.
Kos on hyvä lähtöpaikka, koska se sijaitsee saariryhmän keskellä. Reitit Kosilta suuntautuvat yleensä joko pohjoiseen, tai etelään. Pohjoiseen mennessä viikon purjehduksen voi hyvin ulottaa Fournin saarelle Patmoksen lounaispuolelle. Etelään mentäessä hyvä kääntöpiste on marina Mandraki Rhodoksen koillispäässä.
Kesällä vallitseva tuuli on meltemi, joka täällä puhaltaa luoteesta, mutta ei yhtä kovana kuin Egeanmeren keskiosissa. Parhaimmillaan meltemi on tasainen koko päivän jatkuva tuuli, mainio lähtökohta koko päivän purjehduksille.
Tämä alue sopii myös varsin hyvin myöhäisemmän syksyn lomapurjehduksille esim. lokakuussa.
Dodekaneesien pohjoispuolella sijaitsevat ns. itäisen Egeanmeren saaret (kutsutaan myös koillisen Egeanmeren saariksi). Saariryhmään kuuluvat mm. saaret Samos, Ikaria, Chios, Lesbos, Lemnos. Näille saarille pääsee parhaiten esim. Kosilta, mutta tällöin on hyvä varata aikaa ainakin kaksi viikkoa.
Itäisen Aigeianmeren saarten pohjoispuolella, Egeanmeren koillisnurkassa, on Traakianmeri. Traakianmeren suurimpia, Kreikalle kuuluvia, saaria ovat Thásos ja Samothráki.
Traakian merelle ja sen saarille lähdetään yleensä purjehtimaan jostakin Egeanmeren pohjoisrannikon kohteesta, esim. Kavalasta tai Nikitistä. Thessalonikissa, n. 100 km päässä em. kohteista on kansainvälinen lentokenttä.