PURJEHDI KREIKASSA

Joonian meri / Saronin lahti / Kyklaadit / Sporades / Dodekaneesit

Mikä tekee Kreikasta niin suositun purjehduslomakohteen? Syitä on helppo luetella, pitkä ja lämmin sesonki, jokaiselle purjehtijalle löytyy sopiva alue tarpeiden mukaan, kristallinkirkkaat vedet, lukematon määrä toinen toistaan houkuttelevampai kohteita. Saaret, kylät, ankkurilahdet ja rento kreikkalainen meininki unohtamatta herkullista ruokaa ja musiikkia.

Suomesta on hyvä yhteydet Ateenaan, josta voi edelleen lähteä purjehtimaan Kykladeille itään tai Saronin lahdelle länteen. Myös muihin kohteisiin on löydettävissä yhteyksiä.

Charterveneitä Kreikassa on runsaasti kaikilla purjehdusalueilla. Venekalusto on myös uusiutumassa kovaa vauhtia, sesongille 2020 on tulossa satoja aivan uusia veneitä. 

Kreikka purjehduskohteena

Kreikka on mielestämme rento purjehduskohde, ihmiset ovat ystävällisiä, joustavia ja purjehtijat ovat joka paikkaan tervetulleita. Kreikassa on myös mukavaa, että liki kaikilla paikoilla on oma ainutkertainen ilmapiirinsä, joka näkyy kaikessa alkaen paikallisesta arkkitehtuurista.

Purjehdualueet ovat monipuolisia ja niin sunnuntaipurjehtijalle, kuin vauhdikkaampaakin purjehdusta suosivalle löytyy sopiva purjehdusalue.

 

Satamat eivät välttämättä ole kovin organisoituja, mutta myönteisellä asenteella veneet sovitellaan rinta rinnan. Käytössä on pääsääntöisesti ankkuri ulos ja peruutus laituriin menetelmä. Arvata saattaa, että usein ankkurikettingit ovat ristissä. Mutta siitäkin selvitään yleensä hyvällä yhteisymmärryksellä. 

 

Kaupallisia marinoita lukuunottamatta satamissa on vaihtelevasti saatavilla sähköä ja vettä. Usein vesi myös myydään erikseen. Melkein kaikissa veneissä on kuitenkin aurinkopaneelit ja vesitankit on mitoitettu niin, että tarkalla käytöllä selviää useita päiviä. Satamamaksut ovat varsin pieniä, muutamia euroja, tai niitä ei ole lainkaan. Rannikon kohteissa ruoka on myös pääsääntöisesti edullista ja selkeästi alle Suomen hintatason, joskin vaihtelua on riippuen sijainnista. Tämän takia Kreikka onkin mielestämme edullinen purjehduskohde, vaikka veneiden hinta sinänsä ei paljoa eroa muista Välimeren kohteista.   

Kreikassa vuokraveneen kipparilta vaaditaan kansainvälinen huviveneenkuljettajakirja ja VHF/SRC-todistus. Hyvä huomioida, että kv-kirjassa on oltava merkintä S (sailing) aj C (coastal). Veneissä pitää myös aina olla varakippari. Näissä asioissa myös ollaan aika tarkkoja.

 

Kreikan purjehdusalueet

Kreikassa on kuusi purjehdusaluetta, yksi Joonian merellä Kreikan länsipuolella, yksi Saronin lahdella Ateenan länsipuolella Peloponnesoksen ja Attikan niemimaiden välissä ja neljä Aigeian merellä Attikan niemimaan itäpuolella Kreikan ja Turkin välissä.

Katso tästä kartta Kreikan purjehdusalueista.

Joonian meri

Joonianmeren purjehdusalue rajoittuu pohjoisessa Korfun ja etelässä Zakynthoksen saareen. Alueen muita merkittäviä saaria ovat Lefkada, Kefalonia ja Itaka.

Alue on tunnettu suotuisista, eikä kovin voimakkaista, tuulista kesäaikaan. Lefkadan eteläpuolinen saaristo on pääsosin suojaista, joskin varsinkin Kefalonian ja Itakan saarien välissä voi tuuli joskus olla varsin reipastakin. Alueella on paljon sekä ankkuroimiseen sopivia hienoja luonnonlahtia ja toisen toistaan idyllisempiä pikkukyliä joukossa myös muutama suurempi kaupunki.

Tärkeimpiä lähtösatamia ovat Lefkas Lefkadan saaren pohjoispäässä, Preveza mantereella Amvrakikoksen lahden suulla ja Kerkira (Gouvia) Korfun saarella. Eniten charterveneitä on Lefkaksessa.

Lefkaksesta ja Prevezasta lähdettäessä suunnataan yleensä etelään Lefkadan saaren eteläpuoliseen saaristoon. Korfulta lähdettäessä purjehditaan useimmiten Korfun saaren itä- ja eteläpuolella esim. mantereelle Pargaan ja muihin kohteisiin, sekä etelässä Paxoksen saarelle. 

Suomesta on sesonkiaikana lentoja Aktion lentokentälle Prevezaan. Lefkakselle siitä n. puolen tunnin taksimatka, Prevezaan 10 min. Korfulle on myös lentoja.

Joonian merta voi suositella kaikentasoisille purjehtijoille, sopii varsin hyvin myös perhepurjehduksille.

Saronin lahti

Saronin lahti Attikan niemimaan ja Ateenan länsipuolella on Kreikan suosituin purjehdusalue. Suurimpana syynä varmasti se, että se on helposti saavutettavissa lentämällä Ateenaan, jonne myös Suomesta on hyvät yhteydet. Ateenan lentoasemalta puolestaan on hyvät ja nopeat yhteydet alueen marinoihin. Alueeella on erittäin paljon charterveneitä.

Saronin lahti on suojainen purjehdusalue. Alueen vallitseva tuuli, meltemi (pohjoisesta- pohjois-koillisesta), puhaltaa useimmiten vain kohtuullisella voimalla, eikä useinkaan yllä myrskyksi, kuten Ateenan itäpuolella, Aigeianmerellä.

Alueen merkittävin lähtösatama on Alimoksen marina. Sen lisäksi veneitä on mm. Lavrionissa (main port ja Olympic marina) Ateenasta etelään Attikan niemimaan kärjessä. Sieltä tosin ei kannata lähteä Saronin lahdelle tarpeettoman pitkien siirtymien takia.

Saronin lahdella purjehdittaessa suunnataan siis länteen Attikan niemimaasta kohti Peloponnesoksen niemimaata. Saronin lahden saaret, ns. Saroniset saaret, Salamis, Aígina, Póros ja Agkístri, sijait. Lahden eteläosassa sijaitsee saarenkaltainen Méthanan niemi. Sen länsipuolista Saroninlahden eteläisintä osaa kutsutaan Epídavroksenlahdeksi. Peloponnesoksen niemimaan puolella sijaitsevat Hydran, Dokoksen ja Spetseksen saaret, jonne jo on jonkin verran enemmän matkaa. Spetseksestä luoteeseen on Argoliksen lahti, jonne voi suunnata pidemmille purjehduksille. Saronin lahden länsi- ja etelärannikoilla, mantereella, on myös paljon mielenkiintoisia kohteita. 

Kyklaadit

Kyklaadien saariryhmä Aigeian merellä Attikan niemimaasta kaakkoon on laaja saarialue, joka on ulottuu niemimaan kärjestä n. 100 nm aina Santorinille saakka. Alueen tunnetuimpia saaria ovat esim. Paros, Mykonos, Santorini, Syros, Kythnos, Naxos ja Kéa.

Kykladeille lähdetään useimmiten Attikan niemimaan kaakkoiskärjestä, Lavrionista

Kyklaadeilla etäisyydet ovat moneen muuhun purjehduslaueeseen verrattuina aika pitkiä. Viikon purjehdusloman puitteissa ei useinkaan ehdi pidemmälle kuin läntisimmille saarille Kea, Kythnos ja Syros. Voi melkeinpä sanoa, että Kyklaadeille lähdettäessä kannattaa mielellään varata vähintäin kaksi viikkoa.

Aigeian merelle vallitseva tuulen suunta on pohjoinen. Erityisesti on huomioitava nimenomaan pohjoisesta kesäaikaan puhaltava tasainen ja raikas meltemi-tuuli. Meltemi on yksi harvoista Välimeren tuulista, joka ei aina iltaisin "mene nukkumaan", vaan voi jatkua useita päiviä. Meltemin voimakkuus on tavallisimmin 5-10 ms, mutta varsin tavallista on, että se on 8-15 ms ja kovempikin. Monilla saarilla esiintyy myös ns. katabaliittinen tuuli, tuuli "putoaa" ja kiihtyy saaren suojan puolen rannalla. Kovimmillaan meltemi on Aigeian meren keskiosassa.

Meltemin ansiosta Kyklaadeilla pääsee purjehtimaan pitkiä legejä. Koska se voi kuitenkin olla myös varsin kova, sanotaan, että kyklaadit on kokeneen purjehtijan purjehdusalue. Vallitsevasta tuulen suunnasta johtuen reitti kannattaa suunnitella itä-länsisuuntaan.

Sporades

Sporadesien saariryhmä sijaitsee Aigeian meren luoteisosassa lähellä manteretta. Saariryhmän tunnetuimpia saaria ovat Skiathos, Skopelos, Alonnisos ja Skyros. Alueen luonto vehmasta ja kaunista. 

Alueen itä- ja pohjoisosassa on suuri Alonnisoksen kansallispuisto, tiettävästi Euroopan suurin merellinen suojelualue, joka kattaa Alonnisoksen saaren ja saaret siitä itään ja pohjoiseen. Alue on tunnettu munkkihylkeiden (Monk seal) lisääntymisalue. Alueella on myös runsaasti delfiininejä ja jopa valaita.

Sporades on luonnonkaunis kohde, joka tarjoaa kaunista luontoa ja rauhallisia ankkurilahtia. Rannikko suojaa saariryhmä siinä määrin, että alueen vallitseva tuuli, Meltemi, puhaltaa täällä pääosin varsin rauhallisesti.

Purjehtimaan Sporadesille pääsee parhaiten Skiathokselta. Toisena vaihtoehtona on lentää Volosin kaupunkiin mantereella. Sieltä tosin saarille tulee matkaa hieman yli 30 nm.

Dodakeneesit (ja Itäinen Aigeian meri)

Dodakeneesien saariryhmä sijaitsee Aigeianmeren itäosassa lähellä Turkin rannikkoa Kreetan koillispuolella. Alueen saaria ovat mm. Rhodes, Kastellorizo, Karpathos, Astypalaia, Leros, Kalymnos, Kassos ja Kos. Kaikkiaan saaria on yli 160.

Dodakeneesien saariryhmän saaret sijaitsevat suhteellisen lähellä toisiaan, joten mahdollisuuksia monipuolisiin reittivaihtoehtoihin on runsaasti. Suomesta kannattaa suunnata Kosille, jossa on hyvä valikoima charterveneitä. Vuokraveneitä on myös Rhodoksella

Kos on hyvä lähtöpaikka, koska se sijaitsee saariryhmän keskellä. Reitit Kosilta suuntautuvat yleensä joko pohjoiseen, tai etelään. Pohjoiseen mennessä viikon purjehduksen voi hyvin ulottaa Fournin saarelle Patmoksen lounaispuolelle. Etelään mentäessä hyvä kääntöpiste on marina Mandraki Rhodoksen koillispäässä. 

Kesällä vallitseva tuuli on meltemi, joka puhalta luoteesta, mutta ei yhtä kovana kuin Aigeian meren keskiosissa. Parhaimmillaan meltemi on tasainen koko päivän jatkuva tuuli, mainio lähtökohta koko päivän purjehduksille.

Dodakeneesien pohjoispuolella sijaitsevat ns. itäisen Aigeianmeren saaret (kutsutaan myös koillisen Aigeianmeren saariksi). Saariryhmään kuuluvat  mm. saaret Samos, Ikaria, Chios, Lesbos, Lemnos. Näille saarille pääsee parhaiten esim. Kosilta, mutta tällöin on hyvä varata aikaa ainakin kaksi viikkoa.

 

Itäisen Aigeianmeren saarten pohjoispuolella, Aigeian meren koillisnurkassa, on Traakian meri. Traakian meren suurimpia, Kreikalle kuuluvia, saaria ovat  Thásos ja Samothráki.

Traakian merelle ja sen saarille lähdetään yleensä purjehtimaan jostakin Aigeiameren pohjoisrannikon kohteesta, esim. Kavalasta tai Nikitistä. Thessalonikissa, n. 100 km päässä em. kohteista on kansainvälinen lentokenttä.