

PURJEHDI ITALIASSA
Toscanan saaristo / Amalfin rannikko / Sisilia / Sardinia
Italian purjehdusalueet
Italiassa on viisi charterveneilyn kannalta merkityksellistä purjehdusaluetta. Ne sijaitsevat kaikki enemmän tai vähemmän Tyrrhenian meren ympärillä. Tyrrhenian meri on Italian länsipuolella ja rajoittuu idässä/ koillisessa Italian mantereeseen, lännessä Sardiniaan ja Ranskalle kuuluvaan Korsikan saareen ja etelässä Sisiliaan.
Katso tästä kartta Italian purjehdusalueista.
Toscanan saaristo
Toscanan saaristo sijaitsee Toscanan rannikon edustalla mantereen ja Korsikan saaren väissä. Sen tärkeimpiä saaria ovat Elba, Giglio, Giannutri, Monte Cristo, Capraia ja Gorgona.
Purjehtimaan voit lähteä esim. Scarlinosta, Puntonen marinasta tai hieman pohjoisempaa Castiglioncellosta.
Amalfin rannikko (Napolin lahti)
Amalfin rannikolla, vajaan kahdenkymmenen mailin päässä mantereesta sijaitsevat Pontine-saaret (Ponza-saaret). Saariryhmään kuuluvat Ponza, Gavi, Zannone, Palmarola, Ventotene ja Santo Stefano. Kauempana etelässä Napolinlahden pohjoisreunalla sijaitsevat Procidan, Ischian, Caprin ja Vivaran saaret.
Purjehtimaan voit lähetä Napolin- Salernon alueen marinoista, kuten Marina d'Arechista tai pohjoisempaa lähempänä Roomaa Nettunosta.
Sisilia (Aeolian saaret)
Sisiliassa purjehditaan pääasiassa sen pohjoisrannikolla.
Sisilian pohjoisrannikolla ovat Aeolian saaret, jotka ovat ehdottomasti suosituin purjehduskohde. Saariryhmään kuuluvat saaret Vulcano, Lipari, Salina, Filicudi, Alicudi, Panarea ja Stromboli. Saaret ovat vulkaanisia. Lähin saari on rannikosta vain n. reilun kymmenen mailin päässä.
Purjehtimaan Aeolian saarille voit lähteä parhaiten Furnarin Marina Portorosasta tai Milazzon marinoista.
Toinen Sisilian pääkohteista ovat Egadinsaaret saaren länsipäässä. Lähtösatamana tällöin Marsalan pikkukaupunki.
Palermosta voi purjehtia länteen Sisilian pohjoisrannikkoa pitkin Egadisaarille saaren länsipäässä. Parhaiten tämä onnistuu, jos aikaa on käytettävissä kaksi viikkoa.
Sardinia
Sardiniassa yleisin lähtöpaikka on Portisco ja siellä sijaitsevat kaksi marinaa. Purjehdus suuntautuu tavallisimmin siitä rannikkoa pohjoiseen kohti Maddalenan kansallispuisto ja alueen saaristoa. Ensimmäinen pysähdys voi esimerkiksi olla Capreran saarella matkan jatkuessa siitä edelleen alueen muille saarille; La Maddalena, Spargi, Budelli aina pohjoisimmille saarille Cala Santa Marian Porto Massimoon.
Rannikolla Sardinian pohjoiskärjestä sen itärannikkoa etelään aina Olbioon saakka, on kymmeniä toinen toistaan hienompia ankkuilahtia ja käyntikohteita.
Alue on suosittu purjehduskohde, ja sen takia varsinki sesonkiaikoina ruuhkainen. Alueen marinat ovat myös varsin hintavia, sanotaan, että Porto Cervossa on maailman kallein marina.
Tuulien suhteen on hyvä huomioida, että alue on "tuulinen", sijaitseehan se keskellä Välimerta. Tyypillisesti tuulen voimakkuus vaihtelee 6-13 ms, 10 ms tuuli on varsin tavallinen. Sardinian ja Korsikan alueella vaikuttaa Mistral-tuuli luoteesta ja lämmin Scirocco etelästä.
Sardinian ja Korsikan välisessä Bonifacion salmessa voi tuuli ja sen suunta paikallisesti vaihdella paljonkin ja olla varsin haasteellista. Salmi on myös vilkkaasti liikennöity.
Jos aikoo alueelle purjehtimaan, purjehduskokemusta on hyvä olla.
Sardiniaan pääsee kätevimmin lentämällä Olbiaan Costa Smeraldan lentokentälle.
Sää
Tyrrhenian meren alueella on pääsääntöisesti vakaat sääolosuhteet keväästä myöhään syksyyn, keskilämpötila kesäaikana 28- 34 astetta ja veden lämpötila n. 23 astetta.