Italia

Italiassa on viisi charterveneilyn kannalta merkityksellistä purjehdusaluetta. Ne sijaitsevat kaikki  enemmän tai vähemmän Tyrrhenian meren ympärillä. Tyrrhenian meri on Italian länsipuolella ja rajoittuu idässä/ koillisessa Italian mantereeseen, lännessä Sardinian ja Ranskalle kuuluvaan Korsikan saareen ja etelässä Sisiliaan.

Alueella on pääsääntöisesti vakaat sääolosuhteet keväästä myöhään syksyyn, keskilämpötila kesäaikana on n. 23 astetta. Alue tarjoaa hyvät purjehdusolosuhteet.

Toscanan saaristo

Toscanan saaristo sijaitsee Toscanan rannikon edustalla mantereen ja Korsikan saaren väissä. Sen tärkeimpiä saaria ovat Elba, Giglio, Giannutri, Monte Cristo, Capraia ja Gorgona.

Amalfin rannikko (Napolin lahti)

Amalfin rannikolla, vajaan kahdenkymmenen mailin päässä mantereesta sijaitsevat Pontine-saaret (Ponza-saaret). Saariryhmään kuuluvat Ponza, Gavi, Zannone, Palmarola, Ventotene ja Santo Stefano. Kauempana etelässä Napolinlahden pohjoisreunalla sijaitsevat  Procidan, Ischian, Caprin ja Vivaran saaret.

 

Aeolian saaret

Sisilian pohjoisrannikolla ovat Aeolian saaret. Saariryhmään kuuluvat asuttamat saaret Vulcano, Lipari, Salina, Filicudi, Alicudi, Panarea ja Stromboli.

Sardinia

Sardiniassa yleisin lähtöpaikka on Portisco ja siellä sijaitsevat kaksi marinaa. Purjehdus suuntautuu tavallisimmin siitä rannikkoa pohjoiseen kohti Maddalenan kansallispuisto ja alueen saaristoa. Ensimmäinen pysähdys voi esimerkiksi olla Capreran saarella matkan jatkuessa siitä edelleen alueen muille saarille; La Maddalena, Spargi, Budelli aina pohjoisimmille saarille Cala Santa Marian Porto Massimoon.

 

Rannikolla Sardinian pohjoiskärjestä sen itärannikkoa etelään aina Olbioon saakka, on kymmeniä toinen toistaan hienompia ankkuilahtia ja käyntikohteita.

Alue on suosittu purjehduskohde, ja sen takia varsinki sesonkiaikoina ruuhkainen. Alueen marinat ovat myös varsin hintavia, sanotaan, että Porto Cervossa on maailman kallein marina.

Tuulien suhteen on hyvä huomioida, että alue on "tuulinen", sijaitseehan se keskellä Välimerta. Tyypillisesti tuulen voimakkuus vaihtelee 6-13 ms, 10 ms tuuli on varsin tavallinen. Sardinian ja Korsikan alueella vaikuttat Mistral-tuuli luoteesta ja lämmin Scirocco etelästä. 

 

Sardinian ja Korsikan välisessä Bonifacion salmessa voi tuuli ja sen suunta paikallisesti vaihdella paljonkin ja olla varsin haasteellista. Salmi on myös vilkkaasti liikennöity.

 

Jos aikoo alueelle purjehtimaan, purjehduskokemusta on hyvä olla. 

Sardiniaan pääsee kätevimmin lentämällä Olbiaan Costa Smeraldan lentokentälle.